Gent telde nog nooit zoveel inwoners als nu

De stad Gent telt vandaag 261.475 inwoners. Dat zijn er 1.905 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit officiële cijfers van de stad. Die stijging komt er door zowel natuurlijke groei als migratie.

Gent is en blijft populair. Er woonden nooit meer mensen in de stad dan nu. De bevolkingsgroep is gevarieerd, zowel jongeren als ouderen vinden hun plaats in Gent.

Leerrijk

“Het is belangrijk om de cijfers onder de loep te nemen”, zegt schepen Mieke Van Hecke (CD&V). “We moeten goed kijken naar hoeveel gezinnen er in de stad wonen alsook het aantal kinderen, jongeren en ouderen.”

“We merken nu al dat er binnenkort erg veel 12 tot 17-jarigen in Gent zullen wonen. Dat is een bevinding die belangrijk is voor de inrichting van het secundair onderwijs.”

Dertigers

“We merken wel dat er een heel aantal dertigers uit het centrum trekken. Ze verhuizen naar deelgemeenten en buurgemeenten. Dat laat toch zien dat zij vinden dat er buiten de stad meer ruimte en groen te vinden is. Het valt wel op dat ze na een tijd weer terugkeren naar de stad.”

Maar ook al trekken er verschillende dertigers uit de stad, toch wil dat niet zeggen dat er geen jonge gezinnen meer wonen, integendeel: “We voorspellen zelfs dat er binnenkort meer grote gezinnen in de stad zullen wonen. We zullen dan moeten kijken hoe we die een plek kunnen geven in de stad. Een jong gezin in de stad houden is echt wel een uitdaging.”

Jonge stad

Een deel van de groei is natuurlijk, dat wil zeggen dat dat ligt aan minder sterfgevallen en geboortes. Toch wil dat niet zeggen dat de stad vergrijst: “Gent blijft een jonge stad. We stijgen in het aantal 65-plussers, maar het aantal jongeren stijgt nog veel sneller. Daardoor hebben we geen vergrijzing.”

Ook opvallend is dat de grootste immigratie gebeurt vanuit West-Vlaanderen: “Er komen meer West-Vlamingen naar Gent dan omgekeerd.”

kasto80

Meest gelezen