AFP or licensors

Partij van Turkse president Erdogan wil lokale verkiezingen in Istanbul ongeldig laten verklaren

In Turkije heeft de islamistische partij AKP van president Recep Tayyip Erdogan de kiescommissie gevraagd om de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul ongeldig te verklaren. De AKP heeft die verkiezingen verloren aan de republikeinse oppositiepartij CHP.

De lokale verkiezingen in Turkije zijn een tegenvaller geworden voor de AKP van president Erdogan. Die heeft de controle verloren over de grote steden zoals de hoofdstad Ankara en in de economische hoofdstad Istanbul.

Volgens de AKP zijn er in Istanbul echter onregelmatigheden gebeurd. De partij had daarom eerder al de stemmen laten hertellen in een aantal grote districten, maar die hebben geen verandering gebracht. Nu vraagt de AKP dus de annulatie van de resultaten in Istanbul.

Het verlies van Istanbul is ook een persoonlijke nederlaag voor Erdogan. Die is niet gewend te verliezen; in de jaren 90 was hij zelf burgemeester van Istanbul. "Wie in Istanbul wint, wint in Turkije", zo riep Erdogan nog tijdens de campagne en dat komt nu als een boemerang terug.

Het is nog niet duidelijk of de kiescommissie op de vraag van de AKP zal ingaan. Wel controleert de seculiere republikeinse partij CHP -als opvolger van voormalig president Mustafa Kemal Atatürk- nu de grote steden zoals Ankara en Izmir en dus wellicht ook Istanbul.

Meest gelezen