Videospeler inladen...

Prijs van isolatiematerialen bereikt laagste punt ooit

Het is opnieuw goedkoper geworden om een huis te isoleren. Dat schrijft De Tijd. De meest gebruikelijke isolatiematerialen, pur en pir, bereiken hun laagste prijsnotering ooit. Door de verstoorde productie van het basisproduct MDI bereikte het isolatiemateriaal in 2017 nog een hoogtepunt. Maar die productie heeft zich weer hersteld, waardoor de prijs flink daalde.

Pur- en pir-platen maken ongeveer 60 procent van het aandeel van isolatiemateriaal uit in België. Voor een vierkante meter pur- en pir-platen betaalde je tussen maart en september 2017 nog zo'n 22,1 euro. Toen hadden de isolatiematerialen een hoogtepunt bereikt. Die prijs is ondertussen gedaald naar een historisch lage 13,9 euro.

Het historisch dieptepunt valt te wijten aan de verstoorde productie van het basisproduct MDI, waardoor er een tekort kwam. Door dat tekort schoot de prijs van de pur- en pir-platen de lucht in. "Wereldwijd waren er maar vijf producenten van MDI", zegt André De Groote, voorzitter van de beroepsfederatie Fema. "Daarvan lag de helft stil door technische defecten of grondig onderhoud. Door de herstelde productie daalde de prijs plots drastisch."

Stijging in aantocht

Toch lijkt het erop dat het dieptepunt zich niet verder zal uitbreiden. "Er werden al prijsstijgingen aangekondigd, algemeen in de markt, van zo'n 8 procent in mei", vult De Groote aan. "Ik denk dat de prijs hoe dan ook zal stijgen. De prijs van MDI stijgt ook, dus de rest zal automatisch volgen."

Het materiaal is een beetje goedkoper, maar het menselijke aspect van de plaatsing blijft op hetzelfde niveau
André De Groote, voorzitter Fema

Hoewel isoleren nu wat goedkoper is, blijft de invloed op de totale woningprijs volgens De Groote zeer beperkt. "Het materiaal is een beetje goedkoper, maar het menselijke aspect van de plaatsing blijft op hetzelfde niveau. In het totaalpakket zal er dus niet al te veel veranderen. Je moet het geheel bekijken in perspectief."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen