Videospeler inladen...

SOS Keuzestress maakt het écht makkelijk om politieke partijen te vergelijken: wat is het en hoe werkt het?

VRT NWS lanceert SOS Keuzestress, een pagina waar u de standpunten van politieke partijen makkelijk met elkaar kan vergelijken. Mag je nu een hoofddoek dragen achter het loket, wat denken de verschillende partijen daarover? En moeten kinderen al vanaf drie jaar verplicht naar school? SOS Keuzestress maakt de standpunten van de verschillende partijen overzichtelijk. Hier leggen we uit hoe het werkt.

SOS Keuzestress: wat is het en hoe werkt het?

Twijfelt u nog tussen twee politieke partijen in aanloop van de verkiezingen op 26 mei? Of bent u gewoon geïnteresseerd in wat verschillende partijen over een specifiek onderwerp denken? Dan is SOS Keuzestress er om de standpunten van de partijen eenvoudig en overzichtelijk met elkaar te vergelijken. 

(lees verder onder de afbeelding)

Screenshot uit SOS Keuzestress

Zo werkt het. Bovenaan de pagina duidt u aan welke partijen u met elkaar wil vergelijken. Daarna klikt u een thema aan dat u interesseert. SOS Keuzestress toont u per thema drie stellingen, en laat u zien of uw geselecteerde partijen het daarmee eens (V) of oneens (X) zijn.

(lees verder onder de afbeelding)

Screenshot uit SOS Keuzestress

Op die manier kan u de standpunten van maximaal twee partijen tegelijk met elkaar vergelijken, als u SOS Keuzestress gebruikt via uw mobiele telefoon. Op de computer kan u tot drie partijen selecteren. Zo blijft alles overzichtelijk. Bovenaan de pagina kan u altijd andere partijen selecteren die u met elkaar wil vergelijken.

Wil u weten waarom de partijen een bepaald standpunt innemen? Heel eenvoudig: klik op de stelling waar u meer over wil weten, en de uitleg verschijnt automatisch.

Hoe werd SOS Keuzestress gemaakt?

SOS Keuzestress werd samengesteld met exact dezelfde informatie die werd gebruikt om de Stemtest 2019 te ontwikkelen. Partijen kregen 275 stellingen voorgeschoteld, waarop ze dan “akkoord” of “niet akkoord” moesten antwoorden, met een motivatie.

VRT NWS bepaalde niet zelf welke stellingen werden voorgelegd. Dat hebben we in handen gegeven van politieke wetenschappers

VRT NWS bepaalde niet zelf welke stellingen werden voorgelegd. Dat hebben we in handen gegeven van politieke wetenschappers Stefaan Walgrave en Michiel Nuytemans van de Universiteit Antwerpen, en Benoît Rihoux van de Université catholique de Louvain, en hun teams.

Uit alle 275 stellingen heeft de nieuwsdienst daarna 57 onderwerpen geselecteerd, en die ondergebracht bij 19 thema’s. Het zijn deze onderwerpen en thema’s die u te zien krijgt in SOS Keuzestress.

Wat is dan het verschil met de Stemtest 2019?

Bij de Stemtest 2019 (die u hier kan invullen) beantwoordt u zélf een reeks vragen. Daarna komt een zogenoemd “stemprofiel” uit, waar de partij die het dichtst bij u aanleunt, bovenaan staat.

Bij de Stemtest 2019 beantwoordt u zélf een reeks vragen. SOS Keuzestress werkt net andersom: u leest er de antwoorden van de partijen op specifieke vragen

SOS Keuzestress werkt net andersom. U leest er de antwoorden van de partijen op specifieke vragen. SOS Keuzestress vertelt u dan ook niet welke partij het dichtst bij u staat, maar zorgt ervoor dat u de partijstandpunten wel makkelijk kan vergelijken.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over SOS Keuzestress hier:

Videospeler inladen...

Alle informatie over de verkiezingen vindt u terug op onze pagina "KIES19". Hoort u liever de partijvoorzitters zelf aan het woord? Hier leggen zij uit waar hun partij voor staat. Op de KIES19-pagina vindt u ook de stemtest terug. 

Meest gelezen