Waarom houden we zo van asperges? Sterrenchef Geert Van Hecke: "Ze hebben alles"

De eerste asperges zijn inmiddels al geoogst en gegeten en staan alweer volop op het menu. Maar wat verklaart nu dat enorme succes van asperges in ons land? "Ze zijn betaalbaar, ze passen in de trend van vegetarisch eten en zijn seizoensgebonden: kortom asperges hebben alles", zegt chef-kok Geert van Hecke.

In het Limburgse Pelt werden eind maart de eerste asperges uit de volle grond geoogst en dat was twee weken vroeger dan normaal. Dat komt door het mooie weer, zegt aspergeteler Adriaan Van Meijl. "Dat, in combinatie met de zandgrond in Pelt en onze nieuwe techniek, maakt dat we nu al kunnen oogsten." Wat die nieuwe techniek is, wil Van Meijl niet kwijt. "Dat is het geheim van het vak."

Meer aspergegrond

Het aspergeseizoen ligt volgens deze, maar ook andere telers twee weken voor op andere jaren. Planten beginnen eerder met groeien, wegens de warmere temperaturen. De aspergesector blijkt ook te groeien. Meer telers zien wel wat in het witte goud, blijkt uit cijfers van Statbel. Het Belgische statistiekbureau zegt op aanvraag van VRT NWS dat "het oppervlak waarop asperges worden verbouwd de afgelopen 5 jaar in ons land met 60 procent gegroeid is."

Het aantal aspergetelers is licht gestegen, blijkt uit cijfers van Statbel. Vorig jaar telde ons land bijna 170 aspergebedrijven, in 2014 waren dat er 150. Een lichte stijging dus. Wel beschikken de telers over veel meer grond, waardoor ze meer plaats voor asperges hebben.

Ook in omringende landen wint het product aan populariteit. In Spanje, Duitsland en Italië worden de meeste asperges geteeld.

Het oppervlak waarop asperges worden verbouwd, is de afgelopen 5 jaar in ons land met 60 procent gegroeid

Statbel

Verklaarbaar succes

Asperges kunt u zelf klaarmaken, maar u kunt dat ook voor u laten doen. In bijvoorbeeld Michelinsterrestaurant Zet’Joe in Brugge van chef-kok Geert van Hecke, vroeger ook eigenaar en chef-kok van De Karmeliet. Hij haalt zijn asperges vooral uit het noorden van het land. "In Mechelen ken ik een goede teler. Maar ook vlak over de grens met Nederland kun je heerlijke asperges krijgen. In Zeeland heb ik bijvoorbeeld goede adressen waar het witte goud te vinden is."

De tekst loopt onder de foto door:

Geert van Hecke

Het succes van de asperge in ons land is makkelijk te verklaren, zegt de sterren-chef-kok. "We eten meer en meer vegetarisch, dus het past in de trend om meer met groenten te doen. Het is een mooi seizoensgebonden product, dus de komende tijd gaan veel mensen met asperges aan de slag. Het is een rijke groente: je hebt er veel mogelijkheden mee. En als het over is, gebruik je het voor de soep. En het wordt steeds betaalbaarder."

De tekst loopt onder de foto door:

Geert van Hecke

Aspergeland

Dat laatste aspect is heel belangrijk, volgens Van Hecke. "Vroeger was het in ons land een echt luxeproduct. Je kon het je alleen permitteren als je flink wat geld voor het product over had. Er waren weinig boeren die het product teelden. En de boeren die de asperges hadden, gaven je er maar weinig mee, je legde er dus veel geld voor neer." Nu is dat compleet anders. "Die beperkte productie en hoge prijs is niet meer van deze tijd. De prijzen zijn gedaald en het is een product voor iedereen geworden."

België is een echt aspergeland, veel meer dan omringende landen

Geert van Hecke, chef-kok

België is een echt aspergeland. Althans, als we Van Hecke moeten geloven. "Veel meer dan in omringende landen, hoewel daar ook steeds meer asperges worden geteeld." In de tientallen jaren dat hij als chef-kok al werkzaam is, heeft hij de groente zien uitgroeien tot een immens populair product. "Als ik asperges op het menu zet, dan gaan de meesten daar voor. En terecht ook: want het is zalig."

België, aspergeland. En dat is al heel lang het geval, zoals blijkt uit deze archiefbeelden uit 1961:

Videospeler inladen...

Meest gelezen