Videospeler inladen...

10.000 manschappen moeten Europese buitengrenzen bewaken tegen 2027

Tegen 2027 zal de Europese Unie over een permanent korps van 10.000 grens- en kustwachters kunnen beschikken. Daarmee heeft het Europees Parlement in Straatsburg ingestemd, met 403 tegen 162 stemmen bij 44 onthoudingen.

De vluchtelingencrisis heeft de lidstaten zwaar verdeeld, maar over één zaak waren ze het wel roerend eens: de Europese Unie moet haar buitengrenzen beter beschermen.

Die politieke bereidheid inspireerde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tot een ambitieus voorstel. Het Europese grens- en kustwachtagentschap zou tegen 2020 over een permanent korps van 10.000 manschappen moeten beschikken.

De lidstaten gingen echter op de rem staan. Frontlijnstaten als Griekenland, Spanje en Italië maakten zich zorgen over een mogelijke uitholling van hun soevereiniteit, en om budgettaire en operationele redenen zagen verscheidene lidstaten het niet zitten om zo'n vaart te maken.

Het permanente korps zal immers niet enkel bestaan uit personeel van het agentschap, maar ook uit gedetacheerde werknemers uit de lidstaten. In de onderhandelingen met het Europees Parlement is uiteindelijk afgesproken om de ambitie tegen 2027 waar te maken. Tegen 2021 zouden al 5.000 manschappen op post moeten zijn. Daarnaast komt er ook een snelle interventiemacht voor noodsituaties.

Helpen

De Europese grenswachters moeten de nationale autoriteiten ondersteunen bij het uitvoeren van de grenscontroles, het bestrijden van grensoverschrijdende misdaad en bij terugkeeroperaties. Op dat vlak nemen de bevoegdheden van het agentschap sterk toe.

Ze zullen de lidstaten bijvoorbeeld kunnen helpen bij de identificatie van illegale migranten en het verkrijgen van reisdocumenten voor terugkeer. Het agentschap zal ook met meer derde landen samenwerkingsakkoorden kunnen afsluiten.

De lidstaten moeten het licht nu nog formeel op groen zetten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen