AFP or licensors

"Virtual reality bij ouderen steeds populairder" (en dat biedt mogelijkheden in de gezondheidszorg)

Virtual reality, een computersimulatie waarbij de omgeving net echt lijkt, wordt bij ouderen steeds populairder. En dat biedt volgens de KU Leuven, die het onderzoek uitvoerde, meer mogelijkheden in de gezondheidszorg.

De KU Leuven onderzocht of oudere volwassenen tussen ongeveer 60 en 95 jaar oud, positief tegenover virtual reality (VR) staan. De deelnemers woonden zelfstandig of waren bewoners van woonzorgcentra en flats.

De test werd uitgevoerd door deelnemers met een VR-bril "onder te dompelen in een virtueel natuurgebied", waarbij ze opdrachten moesten uitvoeren. Andere deelnemers keken naar een gewoon beeldscherm en hoefden geen actie te ondernemen.

Ouderen zijn, na een vragenlijst over bovenstaande ervaringen, erg enthousiast over het gebruik van de VR-bril, zegt de KU Leuven. Ze zouden volgens het onderzoek openstaan voor de nieuwe technieken. De VR-bril-ervaringen waren dan ook positiever dan het alleen maar naar een standaard beeldscherm staren.

De tekst loopt onder de foto door:

AFP or licensors

Minder vertrouwd

Dit zijn erg opmerkelijke uitkomsten. Zeker omdat deze doelgroep doorgaans minder met technologie vertrouwd is, werd een aantal bijwerkingen bij de ouderen verwacht. Zo werd aangenomen dat enkele ouderen misselijk of verward zouden worden na het opzetten van een VR-bril, maar dat bleek niet het geval.

Ik werd terug gekatapulteerd naar het verleden en zag opnieuw de mooie dingen van vroeger

Een van de deelnemende ouderen

"Ik werd teruggekatapulteerd naar het verleden en zag opnieuw de mooie dingen van vroeger", zegt een van de ouderen. Een andere deelnemer zegt dat "de uitzichten prachtig waren". "Je krijgt honger als je die vissen ziet zwemmen!" 

Zorg

Volgens de professor die het onderzoek leidde, zijn de resultaten erg positief en is er, met enige voorzichtigheid, geen bezwaar tegen het gebruik van deze technologie bij kwetsbare ouderen.

En dat biedt mogelijkheden in de ouderenzorg. In de gezondheidszorg wordt namelijk meer en meer van VR-technieken gebruikgemaakt. Bij verschillende ademhalings- en bewegingsoefeningen wordt virtual reality gebruikt. Ook in de ouderenzorg betekent dat legio mogelijkheden. Zo kan VR ouderen met dementie helpen om oude herinneringen weer boven te halen.

Meest gelezen