Afgezette president Soedan in streng bewaakte gevangenis

Het kan verkeren. Net geen dertig jaar was hij de onbetwiste en gevreesde baas van Soedan. Maar het rijk van Omar al-Bashir is uit. Vorige donderdag greep de legertop in Soedan de macht. En Omar al-Bashir? Die is overgebracht naar de gevangenis waar hij zelf drie decennia lang zijn critici en dissidenten liet opsluiten. 

De Kobar-gevangenis in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Dat is sinds gisteravond laat de verblijfplaats van de afgezette dictator Omar al-Bashir. Na de militaire staatsgreep van vorige donderdag werd de 75-jarige al-Bashir onder huisarrest geplaatst. Of onder "paleisarrest".  Want Bashir mocht in het presidentieel paleis blijven. Tot gisteren. Nu zit hij in de strengst bewaakte gevangenis van Soedan. "In eenzame opsluiting", met andere woorden zonder contact met andere gevangenen of de buitenwereld.

Oorlogsmisdadiger

Al-Bashir wordt al meer dan tien jaar door het Internationaal Strafhof in Den Haag vervolgd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid (onder meer bij het conflict in Darfoer). Of de afgezette dictator effectief zal worden berecht in Den Haag is twijfelachtig. De Soedanese legertop beweert dat een burgerregering daar later over kan beslissen. De militairen willen zelf nog twee jaar aan de macht blijven met een zogenaamde "overgangsregering". Maar de Soedanezen blijven op straat komen om een snellere overgang naar een civiele regering te eisen.

Meest gelezen