Antwerps Zorgbedrijf ontslaat vijf medewerkers die beelden van bejaarden verspreidden

Het Antwerpse Zorgbedrijf heeft het arbeidscontract van vijf medewerkers met onmiddellijke ingang opgezegd op basis van de interne regels, nadat ze beeldmateriaal van bewoners van een woonzorgcentrum zouden hebben bewaard en gedeeld. Dat meldt de stad Antwerpen. Het zou gaan om beelden die werden opgenomen om medische redenen of in het kader van animatieactiviteiten.

De feiten speelden zich af in woonzorgcentrum 't Zand op de Antwerpse Linkeroever. De beelden zouden door het personeel op de eigen smarthpones bewaard en gedeeld zijn geweest. Het zou gaan om beelden die werden opgenomen om medische redenen of in het kader van animatieactiviteiten. Op dit moment is het onduidelijk of ze ook buiten de vijf medewerkers nog elders gedeeld werden, stelt de stad.

"We hebben een attitudeprobleem vastgesteld bij vijf personeelsleden in woonzorgcentrum 't Zand en hebben onmiddellijk ingegrepen", zegt Johan De Muynck, algemeen directeur van het Zorgbedrijf Antwerpen. "Wat zij deden kan niet door de beugel. Een correcte persoonlijke omgang door medewerkers met onze klanten staat voor mij boven alles. Door de actieve melding van de feiten kan het parket - indien nodig - bijkomend de nodige onderzoeksdaden stellen. Of er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, laten we over aan de beoordeling van het parket." De vijf werden met onmiddellijke ingang ontslagen. Naast het ontslag heeft het Zorgbedrijf ook melding gemaakt van het "mogelijk datalek" bij zowel de privacycommissie als bij het parket.

Meest gelezen