Boekenverkoop bleef in 2018 dalen, maar omzet daalde niet dankzij vaste boekenprijs

Vorig jaar zijn er in Vlaanderen bijna 3 procent minder boeken verkocht dan in 2017. Maar toch bleef de omzet nagenoeg gelijk, en daarmee is de dalende trend van de voorbije jaren gestopt. Dat komt door de invoering van de gereglementeerde boekenprijs, zegt Boek.be, de beroepsorganisatie van boekhandelaars, uitgevers en importeurs. Onafhankelijke boekhandels zagen verkoop en omzet stijgen, bij grote ketens daalde daarentegen de omzet. 

Er is goed en slecht nieuws te melden uit de boekenwereld. Vorig jaar zijn er in Vlaanderen bijna 14 miljoen boeken verkocht, en dat betekent nog maar eens een daling van 2,9 procent tegenover het jaar daarvoor. Het goede nieuws is dat de omzet daarentegen nagenoeg gelijk is gebleven met die van 2017. Daarmee komt er voorlopig een einde aan de voortdurende omzetdaling van de afgelopen jaren. Dat meldt boek.be, de beroepsorganisatie van boekhandelaars, uitgevers en importeurs.

Volgens boek.be heeft dat onder meer te maken met de invoering in 2017 van de gereglementeerde boekenprijs . Daardoor moeten nieuwe boeken de eerste zes maanden voor een vaste prijs verkocht worden, en mogen er pas nadien kortingen op gegeven worden. 

Kleine onafhankelijke boekwinkels zagen hun verkoop (+ 1,4%) én omzet (+ 3,1 %) stijgen, grote ketens daarentegen zagen hun omzet dalen (-2,8 %). Maar de grote ketens zijn nog altijd goed voor een marktaandeel van 60 procent. De onlineverkoop groeide in 2018 opnieuw met 15,6 procent.

De lijst van best verkochte boeken werd vorig jaar opnieuw aangevoerd door een kookboek: "Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten" van Pascale Naessens. De top tien bevat daarnaast nog twee andere kookboeken (de vierde en vijfde editie van "Nooit meer diëten" van Sandra Bekkari) en drie stripalbums (twee keer De Kiekeboes en één keer F.C. De Kampioenen).

Ook de verkoop van fictie zit opnieuw in de lift. Het marktaandeel van die boeken steeg met 1,2 procent, en dat wordt onder meer toegeschreven aan het succes van bestsellers als "Onder de Italiaanse zon" van Santa Montefiore en de "Zeven zussen"-trilogie van Lucinda Rile. Ook een non-fictie-bestseller als "Sapiens" van Yuval Noah Harari verkocht als zoete broodjes. 

Meest gelezen