François-Henri Pinault met zijn vrouw Salma Hayek.

De Arnaults versus de Pinaults: de rijkste families van Frankrijk strijden nu ook om de Notre-Dame

De rivaliteit tussen de twee families en eigenaars van luxemerken (Gucci vs. Dior) is nu ook verworden tot een opbod over de financiële steun voor de wederopbouw van de kathedraal Notre-Dame in Parijs. Arnault en Pinault, het is een verhaal van ego's, naijver, een verzuurde vriendschap en "rijkeluiszoon tegen opkomende boerenzoon".

De vlammen in de Notre-Dame waren nog niet geblust toen François-Henri Pinault, topman van het luxeconcern Kering (vroeger PPR) aankondigde dat hij en zijn familie 100 miljoen euro wilden betalen voor de wederopbouw van de kathedraal. Enkele uren later kondigde grote rivaal Bernard Arnault -de rijkste man van Frankrijk en eigenaar van luxegroep LVMH- aan dat zijn familie zelfs 200 miljoen euro wil bijdragen.

De Notre-Dame profiteert dus van de tweestrijd tussen twee van de rijkste families van Frankrijk, een conflict dat doet denken aan vroegere tv-series als "Dallas", "Dynasty" of "Taipan" en "Noble House", maar dan à la française en in het echt. (Lees verder onder de foto).

Bernard Arnault cultiveert zijn aristocratisch imago van geslaagd, maar ook erfelijk magnaat.
Vernier/JBV NEWS

Bretoense boeren tegen industriële elite

Nochtans waren beide families ooit vrienden en dat ondanks hun totaal andere afkomst. Bernard Arnault komt uit een familie van industriëlen uit Noord-Frankrijk en studeerde aan elitescholen. In de jaren 80 stapte hij eerst in vastgoed, maar daarna in de Franse mode en cosmetica. Zijn groep LVMH telt nu merken als Dior, Bulgari, Kenzo, Givenchy, Louis Vuitton en de prestigieuze wijnkastelen van Château d'Yquem en champagne Dom Pérignon. Franse "savoir-vivre" ten top dus. (Lees verder onder de champagne).

De champagne van Dom Pérignon is een paradepaardje in de vele topmerken van Arnault.

Zijn tegenpool was François Pinault, zoon van boeren in Bretagne, die op 16 jaar de schoolbanken verliet en rijk werd door een houthandel. Vader Pinault had echter ambitie en liet hout voor wat het was en kocht kledingzaken zoals La Redoute en Printemps, de meubelketen Conforama en Fnac, meer gericht op het grote publiek dus. De link met Bretagne is echter gebleven via het eigenaarschap en sponsorschap van voetbalploeg Stade de Rennes.

Beide succesvolle ondernemers werden vrienden en schoven aan tafel bij elkaars familiefeesten. In 1999 drong Pinault echter het domein van luxe binnen en kaapte hij het Italiaanse topmerk Gucci en het Franse Yves Saint-Laurent weg voor de neus van Arnault. Dat betekende het einde van een vriendschap en begin van een bitsige rivaliteit. Arnault heeft het blijkbaar de Bretoense boerenzoon nooit vergeven dat die zijn plaats niet kende. (Lees verder onder de foto).

De ongeschoolde boerenzoon uit Bretagne, François Pinault, werkte zich naar de top van de Franse elite.
Stephane Lemouton / Bestimage

Twee beren in dezelfde boom

Een oud Russisch spreekwoord zegt dat er geen twee beren op dezelfde boom kunnen zitten en dat tekent ook de oorlog tussen beide families. Zeker toen Pinault en sinds 2003 zijn zoon en opvolger François-Henri Pinault hun oude retailmerken van de hand deden en zich nog meer inkochten in de sector van juwelen, leder, mode en cosmetica.

Kering -zoals de groep PPR van de Pinaults nu heet- is behalve van Gucci en YSL nu ook eigenaar van het beroemde veilinghuis Christie's, Samsonite, Bottega Veneta, Balenciaga, Boucheron, het wijnhuis Château Latour in de Bordeaux en het Palazzo Grassi in Venetië. Het is een grote stap van een Bretoense boerderij naar een marmeren paleis in de Dogenstad, maar het was ook de plaats waar François-Henri Pinault (junior) zijn vrouw leerde kennen en trouwde: de glamoureuze Mexicaanse actrice Salma Hayek.

Zoals het -zowel de oude als de nieuwe- Franse elite past, hoort daar ook sponsoring van cultuur en erfgoed bij en ook op dat vlak kruisen beide families de degens met eigen kunstcollecties en steun aan allerlei culturele initiatieven. Dat duel heeft zich dus nu ook verplaatst naar de meest prestigieuze plek in Frankrijk: de kathedraal van Notre-Dame in het hart van de hoofdstad Parijs en het levende symbool van Franse cultuur en geschiedenis.

De cultuurtempel van de Pinaults in het Palazzo Grassi in Venetië.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen