Gentenaars die dat willen, mogen straattuintjes voortaan zelf beheren

Gentenaars die dat willen, kunnen zelf zorg dragen voor het straattuintje voor hun deur. Ze kunnen het mini-tuintje zelf beplanten en onderhouden of ervoor kiezen om het enkel te onderhouden, nadat de Groendienst het tuintje heeft beplant. Het zorgt voor kleur en gezelligheid in de straat.

Op enkele plaatsen in Gent waren er al initiatieven om bloemen te planten in de plantvakken van bomen. Daar speelt de Groendienst nu op in. Bewoners die dat willen, kunnen zich aanmelden via de website van de stad

Goedkeuring van de groendienst

De Groendienst evalueert of de straattuin geschikt is voor buurtbeheer. Als dat zo is, plaatst de dienst een tegel bij de straattuin, waarna de Gentenaar het tuintje kan beheren. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt het buurtbeheer niet toegestaan, bijvoorbeeld als er oude bomen staan die de straattuin al helemaal hebben doorworteld of als er van nature bijzondere planten in groeien.

Buurtgevoel versterken

De zogenaamde 'buurtbeheerders' verzorgen de beplanting van de straattuin. Ze mogen er vaste planten, bloembollen, kruiden of siergrassen in de grond steken. Dat is meestal in het plantvak van een straatboom. Het beheer van die straatboom blijft altijd in handen van de Groendienst. De bedoeling is om de Gentenaar dichter bij het groen te brengen én het buurtgevoel te versterken.

kasto80

Meest gelezen