"Help ons alsjeblieft om te overleven": gevluchte Saudische zussen sturen noodkreet op Twitter

Maha (28) en Wafa (25) Al-Subaie zijn uit Saudi-Arabië gevlucht om te ontsnappen aan de repressie tegen vrouwen. Ze willen asiel aanvragen in "een veilig land". De zussen zijn nu in Georgië en hebben via Twitter om de hulp van de Verenigde Naties gevraagd. Ze vrezen dat ze gedood zullen worden als ze moeten terugkeren naar Saudi-Arabië. 

De zussen zijn gevlucht uit Saudi-Arabië naar Georgië, omdat ze daar zonder visum naartoe konden. Gisteren hebben ze een noodoproep op Twitter geplaatst, waarin ze zeggen dat de Saudische regering hun paspoort heeft geannuleerd en ze nu vastzitten in Georgië. De twee vrouwen zijn gevlucht voor de verdrukking in hun familie en willen asiel krijgen "in een veilig land".

De twee vrouwen zeggen dat hun vader en broers ook naar Georgië gekomen zijn om hen te zoeken. Ze zijn bang om gedood te worden als ze moeten terugkeren naar hun land. De zussen vragen om hulp van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). 

In Saudi-Arabië kunnen vrouwen die vluchten, opgesloten worden in detentiecentra. Ze kunnen ook worden gedood door hun eigen familieleden, voor het onteren van de familie. 

(Lees verder onder de tweet)

Niet het eerste geval

Saudi-Arabië is berucht voor zijn repressieve wetten die vrouwen in hun vrijheid beperken. Om een paspoort te krijgen, te reizen of te trouwen hebben vrouwen toestemming nodig van een mannelijk familielid. Er is zelfs een app van de overheid die mannen kunnen gebruiken om een vrouw toestemming te geven of te weigeren om te kunnen reizen.

Het verhaal van de twee zussen is gelijkaardig aan dat van Rahaf Mohammed al-Qunun. Het 18-jarige meisje sloot zich op in haar hotelkamer in Bangkok, ook op de vlucht voor haar familie. Ze riep ook via sociale media de hulp in van de VN en kreeg asiel in Canada.

Voorlopig is er nog geen reactie van de Verenigde Naties.

Meest gelezen