Moet het legaal worden om het leven van een pasgeborene met een ernstige aandoening actief te beëindigen? 

Meer dan 6 op de 10 artsen en verpleegkundigen die werken op de dienst neonatologie vinden dat het moet kunnen om het leven van pasgeborenen met een ernstige aandoening actief te beëindigen. Dat blijkt uit een bevraging van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, schrijft De Standaard. In ons land is actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen niet toegestaan.

Een zwangere vrouw mag in ons land nog tot de bevalling de beslissing nemen om abortus te plegen, als het kind een ernstige beperking heeft, of het leven van de moeder in gevaar is. Maar vanaf de geboorte is actieve levensbeëindiging niet meer toegelaten. Het kan pas opnieuw eventueel vanaf het volwassen leven, in het kader van de euthanasiewet.

Artsen en verpleegkundigen die werken op een dienst neonatologie in Vlaanderen vinden nochtans dat het wél moet kunnen om het leven van pasgeborenen met een ernstige beperking actief te beëindigen. Dat blijkt uit een bevraging van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde, verbonden aan de universiteiten UGent en VUB.

Alle bevraagde artsen vinden dat het moet kunnen om een behandeling niet op te starten, om zo het leven te beëindigen

Onderzoekster Laure Dombrecht

Zo vindt de overgrote meerderheid van de artsen en verpleegkundigen dat het moet kunnen om een behandeling niet op te starten, of stop te zetten, met de bedoeling om daarmee het leven te beëindigen. "Als het gaat om het niet opstarten van een behandeling, vinden zelfs alle artsen die reageerden op de bevraging dat dat moet kunnen. Daarnaast vindt ook bijna 95 procent van de verpleegkundigen dat", zegt onderzoekster Laure Dombrecht.

Wat het toedienen van medicatie betreft met het oog op levensbeëindiging, zijn meer verpleegkundigen dan artsen daarvoor te vinden. "Het gaat om 60 procent van de artsen en bijna 75 procent van de verpleegkundigen. Wellicht zijn minder artsen daarvoor te vinden omdat zij de eindverantwoordelijkheid dragen", aldus Dombrecht.

Tabel uit de studie. Uit vragen rond 'explicit intention' blijkt dat de meerderheid daarvoor te vinden is.

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde zal de kwestie nu verder bestuderen. Zo komt er een studie naar hoe vaak dergelijke beslissingen in de praktijk voorkomen, en zullen er ook gesprekken gevoerd worden met medisch personeel en ouders.

Meest gelezen