SP.A: "50.000 gezinnen in financiële problemen door hogere huurprijs voor sociale woningen"

Vanaf volgend jaar zullen de huurprijzen voor sociale woningen die energiezuinig zijn, verhoogd worden. In 2020 zal namelijk de regeling rond de energiecorrectie ingevoerd worden die Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft uitgewerkt. Maar volgens oppositiepartij SP.A komen door die energiecorrectie duizenden huurders in de problemen. 

De energiecorrectie is een maatregel die eigenlijk al dateert uit 2007. De  toenmalige Vlaamse regering - met SP.A er toen in - besliste dat er bij de berekening van de huurprijs van een sociale woning ook rekening moest worden gehouden met hoe energiezuinig die woningen zijn.

De maatregel zou betekenen dat wie een energiezuinige woning zou huren, en daardoor een lagere energiefactuur heeft, een toeslag zou moeten betalen. Bewoners van een energieverslindende huurwoning zouden een korting krijgen als compensatie van de hoge energiefactuur die ze daardoor steeds krijgen.

Door de energiecorrectie zouden sociale huisvestingsmaatschappijen gestimuleerd worden om sociale woningen energiezuiniger te maken en hun patrominum op dat vlak op te waarderen. De maatschappijen zouden dan meer huur kunnen vragen en zo ook korting kunnen geven aan de huurders van een minder energiezuinig huis.

"Regeling van minister Homans schiet doel voorbij"

Maar volgens SP.A heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) de maatregel volledig mismeesterd. Homans heeft het ministerieel besluit, die de energiecorrectie moet invoeren, klaar zodat die op 1 januari 2020 kan ingaan. "Maar het systeem van Homans schiet de doelstelling volledig voorbij", zegt Joris Vandenbroucke, fractieleider van SP.A.

"Homans gaat in haar ministerieel besluit namelijk uit van de energienormen van 2006", zegt Vandenbroucke. "Die zijn hopeloos achterhaald." Sociale woningen die volgens de normen van 2006 als energiezuinig worden bestempeld, zouden dat dus eigenlijk niet zijn. "De sociale huurders van de zogenoemde energiezuinige woningen zijn zo twee keer de pineut, want zij moeten nu ook al een hogere energiefactuur betalen. De hogere huurprijs komt daar nog eens bij."

Sommigen zouden volgens de regeling een 13e of zelfs 14e maand extra huur moeten betalen

Joris Vandenbroucke, fractieleider SP.A

"Bovendien blijft van de compensatie voor de huurders van een energie­verslindende sociale woning, niet veel meer over", zegt Vandenbroucke. Volgens hem zouden zo'n 50.000 sociale huurders het slachtoffer worden van de regeling. De gemiddelde huurprijs voor een sociale woning in Vlaanderen is ongeveer 386 euro, de mensen met de laagste inkomens betalen 123 euro.

"Gemiddeld zou de huurprijs met iets meer dan 17 euro per maand verhoogd worden, of 205 euro per jaar", zegt Vandenbroucke. "Maar voor anderen loopt dat op tot meer dan 385 euro per jaar, wat neerkomt op een 13de of zelfs een 14de maand huur".

SP.A wil daarom dat de minister de energiecorrectie weer intrekt en haar huiswerk opnieuw maakt. "Het moet een unicum zijn dat een minister van Wonen maar ook Armoede er met één beslissing in slaagt om 50.000 financieel kwetsbare gezinnen te treffen in hun portemonnee."

Homans ontkent

Dat duizenden sociaal huurders nu meer zullen moeten gaan betalen, is volgens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) onwaar omdat de eventueel verhoogde huishuur door de energiecorrectie nooit hoger zal zijn dan het voordeel dat de sociaal huurder uit de verlaagde energiefactuur haalt.

"Het toepassen van de energiecorrectie levert een win-win op: voor de sociale huurders die een lagere energiefactuur krijgen en voor de sociale huisvestingsmaatschappijen die iets meer huurinkomsten krijgen, waardoor ze gestimuleerd worden om verder te investeren. Zo komen er meer energiezuinige woningen bij en dat is natuurlijk ook goed voor het klimaat", reageert minister Homans.

Meest gelezen