Israëlische premier Netanyahu mag nieuw kabinet samenstellen

Na een bitse campagne won hij met zijn Likoedpartij nipt de parlementsverkiezingen. En nu heeft hij van de Israëlische president Rivlin ook formeel de opdracht gekregen een nieuw kabinet te vormen. Benjamin "Bibi" Netanyahu is goed om weg om de Israëlische premier te worden die het langst regeerde in de geschiedenis van de Joodse staat.

"Ik zal de eerste minister van elke burger zijn", sprak Netanyahu nadat hij een formeel mandaat had gekregen om een nieuwe regering te vormen. Zijn politieke tegenstanders hebben bedenkingen bij die uitspraak.   Netanyahu krijgt in de Knesset (het parlement in Jeruzalem) de steun van 65 verkozenen op een totaal van 120 volksvertegenwoordigers. De premier raakt vooral door de steun van enkele radicaal-joodse partijen aan die meerderheid.  Het is voorspelbaar dat het volgend kabinet van Netanyahu een nog radicalere rechtse koers zal varen.

Benjamin Netanyahu leidde zijn eerste regering van 1996 tot 1999.  Na de verkiezingen van 2009 bleef hij onafgebroken verschillende Israëlische regeringen leiden.  Alleen de legendarische David Ben-Gurion, de allereerste regeringsleider van Israël, bleef langer aan de macht, namelijk dertien jaar.   Als Netanyahu in zijn opzet slaagt om een nieuw kabinet te vormen breekt hij dat record van Ben-Gurion.

Meest gelezen