Jonge Pool wil mijnwerker worden: "Daar beneden dreigt er altijd gevaar"

Terwijl klimaatmarsen door de straten van Europa rollen, wordt in Polen nog steeds 80 procent van de elektriciteit opgewekt met steenkool. In de stad Katowice bepalen de mijnen het leven. Iets anders is er ook niet te doen. Voor de 16-jarige Seweryn is zijn studiekeuze dan ook de logica zelve.

Seweryn ziet zijn toekomst onder de grond, net zoals zijn vader, en zijn grootvader. Ja, het is zwaar werk, en ja, de smog uit de koolovens doodt jaarlijks 44.000 Polen, maar je kan de mijnen toch niet sluiten? Bovendien is het een stoere, mannelijke job. Gevaarlijk ook, en dus spannend. Yassine daalt samen met Seweryn af in de mijnen waar de volgende 25 jaar van zijn leven zich zullen afspelen.   

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen personages die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende halte ligt in Duitsland, waar de ene jongere optochten organiseert tegen wat hij “the great replacement” noemt, en anderen aan de kar trekken van een plastiekrevolutie. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of volg de reportages in "Het Journaal".

Meest gelezen