Videospeler inladen...

"Nationale schat": het belasting­voordeel achter (miljoenen)­schenkingen voor de Notre-Dame

De inzamelingsactie voor de renovatie van de Notre-Dame loopt als een trein, onder meer dankzij miljoenen­schenkingen van rijke Franse families. Zij kunnen daarbij op een interessant belastingvoordeel rekenen. Hoe zit dat juist?

Voor de renovatie van de Notre-Dame in hartje Parijs is intussen al bijna een miljard euro opgehaald, onder meer dankzij enkele rijke families en grote bedrijven in Frankrijk zoals de Pinaults van Gucci en de Arnaults van Dior.

De fiscale wetgeving in Frankrijk moedigt schenkingen aan cultuur of erfgoed sterk aan. Sinds 2003 kunnen schenkers tot 60 procent van dat bedrag van hun belastingen aftrekken. Als het gaat om een "trésor national" wordt dat zelfs 90 procent, al zijn er wel maximumplafonds ingebouwd.

Personen of bedrijven die in Frankrijk schenkingen doen aan cultuur, kunnen een groot deel daarvan recuperen via de fiscus

Hoe dan ook kunnen schenkers veel van hun gift recupereren via de fiscus en betaalt de Franse overheid dus mee, iets wat vooral begoede families in Frankrijk niet ontgaan is. Onder meer het Louvre, het kasteel van Versailles en het Centre Pompidou rekenen voor een deel van hun inkomsten nu op dat soort giften, meestal van gefortuneerden.

Sinds de invoering van de wet in 2003 zou het bedrag dat de Franse schatkist zo mee subsidieert,  vertienvoudigd zijn tot bijna een miljard euro vorig jaar. Eind vorig jaar had het Rekenhof in Frankrijk al gewaarschuwd dat die snelle toename van dat soort "mecenaat" de overheidsfinanciën onder druk zet.

Kritiek

De linkse -en ook andere- oppositie in Frankrijk vindt het goed dat miljonairs willen betalen voor de wederopbouw van de Notre-Dame, maar heeft wel kritiek op het feit dat die mensen en familieholdings vaak belastingen ontwijken via allerlei constructies en ook nu de kost van "hun" schenkingen deels doorschuiven aan de Franse overheid.

Het kan ook anders: vandaag heeft de familie Pinault -bekend van de groep Kering met onder meer Gucci, Yves Saint-Laurent- aangekondigd dat ze voor hun gift van 100 miljoen euro aan de Notre-Dame geen gebruik willen maken van hun belastingvoordeel.

Hypocriet

Fiscaal Expert Michel Maus (VUB) noemt de gulle gift van Arnault “hypocriet” omdat hij “een reputatie heeft op het vlak van belastingontwijking”. In “Terzake” merkt Maus op dat de puissante rijke Fransman ook via België belastingen ontweken heeft, door zich in Brussel te laten domiciliëren. “Dan is het hypocriet om nu naar buiten te komen als cultuurchauvinist, terwijl het fiscaal chauvinisme ver te zoeken is.”

Dus nu naar buiten komen als mecenas voor het Franse ergoed terwijl de Franse schatkist miljoenen heeft misgelopen door jouw toedoen, dat noemt Maus tegenstrijdig. Tegelijk geeft Maus toe dat het toch een vorm van generositeit is. Zo vindt Maus het lovenswaardig dat de familie Pinault afstand doet van het grote fiscale voordeel dat ze kunnen krijgen door de schenking.

Bekijk hieronder het gesprek met professor Maus in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage over de schenkingen uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Koning Boudewijnstichting

Ook in ons land is er nu een rekeningnummer geopend voor de heropbouw van de kathedraal. Het initiatief gaat uit van de Koning Boudewijnstichting, die de rekening opent "op vraag van meerdere potentiële schenkers". De Koning Boudewijnstichting zal het geld op haar beurt doorstorten naar de Fondation du Patrimoine, de Franse erfgoedinstelling.

Belgen die een gift van 40 euro of meer doen via de Koning Boudewijnstichting, kunnen -zoals alle giften aan die instelling- genieten van een Belgische belastingaftrek van 45 procent.

Als ze dat rechtstreeks aan een Franse rekening doen, kunnen ze niet genieten van de belastingvoordelen die in Frankrijk worden toegekend, tenzij ze daar een inkomen of bezittingen hebben.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen