Koppel eist 700.000 euro van Belgisch farmabedrijf voor gehandicapte zoon

Een rechtbank in de regio van Parijs moet beslissen of het Belgische farmaciebedrijf UCB Pharma een schadevergoeding van 696.000 euro moet betalen. Een Frans koppel wil dat bedrag ter compensatie van hun financieel verlies en menselijk leed, omdat hun zoon Julien meervoudig gehandicapt is. Hij werd in de baarmoeder blootgesteld aan Distilbene van UCB Pharma.

Deze zaak draait rond het geneesmiddel Distilbene. Dat kunstmatig hormoon werd tussen 1950 en 1977 voorgeschreven aan zwangere vrouwen in Frankrijk om zo een miskraam te voorkomen. Maar achteraf bleek de vreselijke realiteit: hun kinderen kunnen met zware gezondheidsproblemen te maken krijgen. 

Dat is ook het geval bij Sylvie en Loïc Le Cossec. Zij zijn de ouders van Julien, die meervoudig gehandicapt is. Om voor Julien te zorgen moest zijn moeder haar internationale carrière bij Unilever op haar 33ste stopzetten. Haar man offerde zeven jaar van zijn carrière op om de juiste specialisten en opvang te vinden voor hun zoon.

Onlangs schreef het Franse koppel daarover een open brief. "Ik beschuldig u ervan, UCB Pharma, onze rust te hebben gestolen, en dat voor het leven! Erger nog, u heeft de arrogantie om te beweren dat het onze carrière niet heeft beïnvloed".

De ouders zijn nu naar de rechtbank getrokken. Met hun rechtszaak willen ze dat het laboratorium UCB Pharma mensen die gehandicapt zijn door Distilbene schadeloos stelt. En ze willen ook dat het hun ouders als slachtoffer erkent. Op 28 mei valt er een beslissing.

Meest gelezen