Leidraad van Vlaams Patiëntenplatform moet dialoog met zorgverlener verbeteren

Het Vlaams Patiëntenplatform lanceert op deze Europese dag van de rechten van de patiënt, een instrument waarop patiënten vragen kunnen vinden die ze kunnen stellen tijdens een consultatie. De leidraad "Aan mij mag je alles vragen" moet de communicatie tussen patiënt en zorgverleners verbeteren.

Dat is nodig, vindt het platform, want een op de vijf klachten die de federale ombudsdienst "Rechten van de patiënt" ontvangt, gaat over een gebrek aan informatie over de gezondheidsstatus en de behandeling.

Het Patiëntenplatform benadrukt dat een patiënt heel wat informatie nodig heeft om te kunnen beslissen over een onderzoek, behandeling of verzorging. Daarom staan in de leidraad vragen als "wat is de slaagkans van mijn behandeling?" of "hoeveel kost mijn volledige behandeling?". Met die in de hand, gaan ze beter gewapend naar een consultatie.

Naar aanleiding van de Europese dag van de rechten van de patiënt trekken medewerkers van het Vlaams Patiëntenplatform vandaag naar verschillende Vlaamse ziekenhuizen om patiënten te laten kennismaken met het instrument.

De actie wordt ondersteund door Zorgnet-Icuro, Domus Medica en de Vlaamse Ouderenraad.

Meest gelezen