Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg prijkt op muur­schildering in Brussel

Op een gebouw in de Vlierwijk, vlak bij de Vismarkt in Brussel, is een muurschildering opgedoken van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. De Brusselse kunstenaar Henk De Ruddere (Encq) maakte de muurschildering op vraag van de eigenaar en in samenwerking met de stad.

"Mijn werk is een statement", vertelt Encq. "De gevel van het gebouw is donker en vuil door de jarenlange blootstelling aan uitlaatgassen. Het contrast met de lange vlechten en de priemende blik van Greta kan niet groter zijn."

De kunstenaar is trots op de jonge mensen die al maanden actievoeren voor een beter klimaatbeleid. “De manier waarop ze zich organiseren, is bewonderenswaardig. Er is geen sprake van geweld, afbraak of politie. Op hun leeftijd was ik enkel bezig met mijn lief", vertelt hij. "Ik ben fier, maar tegelijkertijd ook beschaamd. Ik ben zelf grootvader en mijn kleinkinderen hebben ook nog een planeet nodig waarop ze kunnen leven. Als ik een steentje kan bijdragen, dan zal ik dat ook doen.”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen