Jüri Ratas

Premier Ratas belast met regeringsvorming in Estland

De Estse presidente Kersti Kaljulaid heeft in een nieuwe poging een regering te vormen Jüri Ratas benoemd tot formateur. De voorzitter van de regerende Centrumpartij en huidige regeringsleider krijgt nu 14 dagen de tijd om een coalitie te vormen en daarvoor een meerderheid te vinden in het parlement. 

Ratas wil volgens een radiobericht vandaag al zijn regeringsprogramma ter stemming aan het parlement voorleggen. Met zijn linkse centrumpartij heeft hij al overeenstemming bereikt over een coalitie met de rechts-populistische Estse Conservatieve Volkspartij (EKRE) en de conservatieve partij Isamaa, die voor veel kritiek zorgt. Met de tripartite, die een meerderheid van 56 van de 101 zetels in het parlement telt, zou Ratas de eurosceptische EKRE, die tegen het EU-migratiebeleid is, aan de macht brengen.

"Nu is Jüri Ratas aan zet om een regering te vormen die als geheel en door elk lid de geest van onze grondwet respecteert en de waarden hooghoudt die we in onze grondwet hebben vastgelegd", zei Kaljulaid. Het staatshoofd had eerder de voorzitter van de liberale Hervormingspartij, Kaja Kallas, de opdracht gegeven om een regering te vormen. Zoals verwacht stemde het parlement in Tallinn maandag tegen de benoeming van de 41-jarige verkiezingswinnares tot eerste vrouwelijke premier van de Baltische staat in het noordoosten van Europa.

De Hervormingspartij werd bij de verkiezingen op 3 maart met 34 van de 101 zetels de sterkste macht, voor de Centrumpartij (26 zetels) gevolgd door EKRE (19), Isamaa (12) en de sociaaldemocraten (10 zetels), de beide juniorpartners van de Centrumpartij. Een aanbod van de Hervormingspartij voor een ruimere coalitie wees Ratas van de hand.

Meest gelezen