Videospeler inladen...

President Joko Widodo in Indonesië lijkt op weg om zichzelf op te volgen

In Indonesië lijkt de huidige president Joko Widodo vrijwel zeker van de overwinning in de presidentsverkiezingen. Op basis van gedeeltelijke resultaten zou hij meer dan tien procent voorliggen op zijn conservatieve rivaal, ex-generaal Prabowo Subianto, maar die eist ook de overwinning op. Het gaat om de grootste verkiezingen ter wereld op een enkele dag.

In totaal konden 193 miljoen mensen hun stem uitbrengen in de verkiezingen voor een president, het parlement en lokale instellingen. Dat is dus een gigantisch telwerk, maar via het systeem van "quick counts" - gedeeltelijke tellingen gespreid over het hele land - geven vier private peilingbedrijven de huidige president Widodo een ruime voorsprong van 10 tot 12 procent op zijn naaste uitdager, ex-generaal Prabowo Subianto. In het verleden bleken die "quick counts" erg accuraat en ze bevestigen eerdere opiniepeilingen. (Lees verder onder de foto).

Deze vrouw brengt met haar paardje stembussen naar afgelegen dorpen op Java.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De uitslag is nog niet officieel en de kiescommissie zal die pas op 22 mei publiek maken, maar op basis van de vier steekproeven lijkt het erg waarschijnlijk dat Widodo de verkiezingen zal winnen. Zijn partij, de PDI-P - die men als links-liberaal zou kunnen omschrijven - zou het ook goed doen in de parlementsverkiezingen.

Widodo heeft op basis daarvan de overwinning opgeëist en roept alle Indonesiërs op om zich nu te verenigen. Zijn rivaal Prabowo legt zich daarbij niet neer en zegt dat hij de verkiezingen gewonnen heeft met 52 tot 54 procent van de stemmen. Hij maakt ook melding van onregelmatigheden die hem benadeeld zouden hebben.

Bij de vorige verkiezingen in 2014 eiste Prabowo ook de overwinning op en vocht hij de officiële resultaten aan bij het Grondwettelijk Hof. Dat bevestigde toen echter de overwinning van huidig president Widodo.

Dat het verschil tussen Widodo en Prabowo bijna even groot is als de peilingen, is belangrijk, want bij een nipte overwinning werd gevreesd voor betwistingen en politieke en economische onzekerheid, iets wat altijd gevaarlijk is in Indonesië. De verliezer kan de resultaten aanvechten bij de kiescommissie en het Grondwettelijk Hof, maar dat kan de politieke spanningen doen stijgen en de beurs van Jakarta had al rekening gehouden met de herkiezing van president Widodo.

De conservatieve ex-generaal Prabowo zou dus voor de tweede keer op rij verliezen van Widodo.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Widodo 2.0, dus meer investeringen

Als die trend bevestigd wordt, kan Widodo zijn progressieve beleid nog eens vijf jaar voortzetten en dat is nodig om de trendbreuk in Indonesië te bevestigen. Dat is het grootste land van Zuidoost-Azië, maar ook een met de meeste problemen, veel sociale ongelijkheid en veel armoede.

Indonesië is het grootste land in Zuidoost-Azië, maar ook een land met grote problemen en armoede

Het belangrijkste probleem is het gebrek aan infrastructuur, wat de economische groei belemmert, en net daarom heeft Widodo de voorbije jaren fors geïnvesteerd in nieuwe wegen, bruggen, spoorlijnen, lucht- en zeehavens, maar vooral ook in ziekenhuizen, scholen en andere sociale voorzieningen, zoals een algemene ziekteverzekering.

Indonesië is met 268 miljoen inwoners het op drie na (China, India en de VS) meest bevolkte land ter wereld en ligt op strategische zeeroutes tussen de Indische en de Stille Oceaan en tussen Noordoost-Azië en Australië. Het is een van die groeilanden met een erg groot potentieel, al is dat nog onvoldoende ontwikkeld wegens logge administratie, corruptie, wijdverspreide armoede en dus gebrek aan infrastructuur.

Het is geen islamitische staat, maar wel een land met de grootste bevolking van moslims ter wereld, al zijn er garanties voor etnische en religieuze minderheden zoals christenen, hindoes, boeddhisten en andere. Wel brokkelt de traditionele tolerantie van de islam in Indonesië de voorbije decennia af en legt dat druk op de minderheden en ook zijn er bijwijlen opstoten van terrorisme.

Infografiek: Katrien De Roo.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen