Recordaantal zeezoogdieren in de Noordzee gespot

Bij luchtobservaties boven de Noordzee zijn vorig jaar zeker 500 zeezoogdieren gespot, vooral bruinvissen. Bruinvissen leefden vroeger in meer noordelijke wateren, maar daar vinden ze steeds minder voedsel. Dat ze zich bij ons nu ook voortplanten, toont aan dat ze het hier goed naar hun zin hebben, zeggen ze bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuur­wetenschappen voeren op geregelde tijdstippen observaties uit vanuit de lucht. De bedoeling van die observatievluchten is om vervuiling op te sporen, maar ook om het leven op zee te monitoren. Er zijn al enkele jaren meer bruinvissen in onze contreien, maar vanuit de lucht kan de soort veel beter gevolgd worden, zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Natuurwetenschappen.

Lokale populatie

"We merken inderdaad dat er almaar meer bruinvissen worden gezien en ook dat ze zich bij ons zijn beginnen voort te planten. We kunnen dus echt van een lokale populatie spreken. Bruinvissen zijn dolfijnachtigen, maar het zijn kleine dieren en ze maken geen acrobatische sprongen. Vanop een schip, zeker wanneer er wat golven staan, zijn ze daarom heel moeilijk te spotten. Vanuit het vliegtuigje kan je hen wel heel goed volgen", zegt Moreau.

Vervuiling opsporen

Maar de observatievluchten monitoren niet alleen het mariene leven. Ze sporen ook actief vervuiling op die het gevolg is van lozingen van olie of van andere schadelijke stoffen. Lozingen gebeuren niet altijd met kwaad opzet, benadrukt Moreau. Soms zijn ze het gevolg van een scheepsongeluk. Daarvan was er vorig jaar gelukkig geen sprake. Er werden wel 16 andere gevallen van vervuiling opgemerkt. In één geval kon de olievlek ook gelinkt worden aan een schip, dat dan ook een boete kreeg.

73 schepen betrapt

Daarnaast meten de vliegtuigjes tijdens hun observatievluchten de samenstelling van de rookpluimen van schepen. In de Noordzee gelden namelijk strengere normen voor het zwavelgehalte in de brandstof. Schepen die de Noordzee binnenvaren, moeten daarom verplicht van brandstof wisselen. Maar sommigen doen dit niet en stoten hun teveel aan zwavel uit. Zo'n zwavelwolk kan vanuit de lucht een stuk makkelijker opgespoord worden.

"Vroeger kon men eigenlijk overtredingen enkel vaststellen door fysieke controles van de brandstof in havens", zegt Moreau. "Nu kan men met een speciaal meettoestel, een zogeheten sniffer sensor (een ruikende sensor) de verdachte schepen al op zee identificeren en rapporteren aan de havens van bestemming. Daar kan men dan een veel gerichtere controle uitvoeren op die schepen en hun brandstof." Tijdens de controles vorig jaar zijn 73 schepen betrapt op het illegaal uitstoten van zwavel. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2017.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen