Videospeler inladen...

SP.A wil alle woningen in Vlaanderen tegen 2035 energiezuinig

Oppositiepartij SP.A wil de CO2-uitstoot in Vlaanderen tegen 2040 tot nul herleiden. Dat staat in het klimaatplan van de Vlaamse socialisten. Om die doelstelling te bereiken wil de SP.A onder meer alle woningen in Vlaanderen tegen 2035 energiezuinig maken. 

Voor de socialisten moeten alle woningen in Vlaanderen tegen 2035 deftig geïsoleerd zijn. Het gaat naar schatting om 350.000 huizen. Een isolatieprogramma met een kostenplaatje van meerdere miljarden, maar het mag de bewoners zelf niets extra kosten, zegt de SP.A. Het zijn de netbeheerders die de woning renoveren en de kosten voorschieten. 

"De netbeheerders renoveren de woning. Ze gaan daarvoor een lening aan bij de bank, de mensen moeten zelf niets lenen", legt Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Conner Rousseau uit. Door een betere isolatie zal de energiefactuur voor de mensen lager uitvallen. "En een deel daarvan gaat naar de terugbetaling van de investering in isolatie. Dat moet ervoor zorgen dat iedereen los van de financiële situatie mee kan", aldus Rousseau. 

Die plannen heeft de SP.A wel nog niet voorgelegd aan de netbeheerders zelf, maar ze liggen wel voor bij het Planbureau.

Goedkopere elektriciteit

De SP.A wil daarnaast ook de btw op elektriciteit opnieuw verlagen van 21 naar 6 procent en een gratis basispakket stroom voor elk gezin. Dat lijkt niet meteen een klimaatvriendelijke maatregel. "Maar onze goedkopere elektriciteit gaat gepaard met hernieuwbare energie. Het moet propere energie zijn", stelt Rousseau.

Rekeningrijden staat dan weer niet in het klimaatplan van de SP.A, daar durven ook de socialisten niet meer echt voor te pleiten. Voorlopig is dat niet aan de orde, klinkt het. "Wij stellen onze prioriteiten in het fors uitbreiden van de investeringen van het openbaar vervoer. Rekeningrijden is een slim systeem, maar het is niet slim om het zomaar nu toe te passen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen