Stad Antwerpen viert 75 jaar Bevrijdingsfeesten

De Stad Antwerpen heeft het programma voorgesteld voor de viering van 75 jaar Bevrijding in Antwerpen. In september organiseert de stad enkele Bevrijdingsdagen waarop een uitgebreide herdenking zal plaatsvinden van het einde van WO II.

Tijdens het eerste weekend van september zal u in de stad heel wat activiteiten kunnen bijwonen. Zo zal u op de Scheldekaaien een groot Bevrijdingsdorp kunnen bezoeken en zal u historische schepen en vliegtuigen kunnen bekijken. U kan daar het jaar 1944 herbeleven met aangepaste catering in het Bevrijdingsdorp en een beleefparcours waar u verhalen, objecten en getuigenissen kan volgen. 

Tentoonstelling in Felixarchief

In het Felixarchief kan u op vrijdag een tijdelijke tentoonstelling bezoeken "Vreugde en verdriet, Antwerpen bevrijd (1944-1945)". 

Colonne van 100 militaire voertuigen

Op 7 september rijdt er een grote colonne met 100 militaire voertuigen van Boom naar Antwerpen over de A12. Ook acteurs en muzikanten lopen mee. "De stad Antwerpen wil er een echte bevrijdingsparade van maken", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). Op zondag 8 september wordt vooral aandacht besteed aan het herdenken van de slachtoffers. 

"75 jaar is scharniermoment"

"75 jaar is voor de wetenschap een scharniermoment omdat dan de slachtoffers die het hebben meegemaakt het niet meer kunnen navertellen. Die mensen zijn er niet meer. Het zou jammer zijn als de verhalen verloren gaan. Daarom is het zo een belangrijke herdenking om iedereen duidelijk te maken dat de democratie nog altijd erg belangrijk is," zegt burgemeester De Wever. 

Meest gelezen