AFP or licensors

Trump gebruikt veto om Saudische coalitie in oorlog Jemen te blijven steunen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn veto uitgesproken tegen een resolutie van het Amerikaanse Congres om een einde te maken aan de militaire steun van de Verenigde Staten aan de oorlog in Jemen. 

"Deze resolutie is een nutteloze en gevaarlijke poging om mijn constitutionele bevoegdheden te verzwakken en het leven van Amerikaanse burgers in gevaar te brengen", verklaarde Trump in een persmededeling. Volgens de president is de resolutie niet nodig, omdat de VS enkel betrokken is bij de strijd tegen IS en Al Qaeda.  

Deze resolutie is een nutteloze en gevaarlijke poging om mijn constitutionele bevoegdheden te verzwakken

Donald Trump

Het was te verwachten dat Trump deze resolutie niet zou steunen. Het Witte Huis had eerder laten weten dat de president zijn veto zou gebruiken als de resolutie zowel door de Senaat als het Huis van Afgevaardigden zou worden goedgekeurd. 

Steun VS omstreden na moord op Khashoggi

De resolutie kwam er in de nasleep van de  moord op Jamal Khashoggi, de dissidente journalist die vorig jaar in het Saudische consulaat in Turkije om het leven werd gebracht. De moord deed internationaal heel wat stof opwaaien. Volgens Turkije kwam de opdracht voor de moord op de journalist "uit de hoogste regionen van de Saudische regering". Khashoggi liet zich dan ook geregeld kritisch uit over de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Sindsdien is de steun van de VS aan Saudi-Arabië erg omstreden. Verschillende Senatoren en Afgevaardigden vinden dan ook dat Trump Saudi-Arabië niet genoeg veroordeelt om de moord op de journalist.

Oorlog Jemen

Saudi-Arabië voert al sinds 2015 strijd in Jemen tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. De VS steunt Saudi-Arabië in deze oorlog. De burgeroorlog in het land heeft al tienduizenden levens gekost. Miljoenen hebben te maken met voedsel- en medicijntekorten.

Meest gelezen