Overstromings­werken in Schelde­vallei lopen 10 jaar vertraging op

De grote werken in de Scheldevallei om overstromingen te voorkomen (Sigmaplan), lopen ernstige vertraging op. Ze zullen ten vroegste in 2040 klaar zijn, dat is tien jaar later dan eerder gepland. Op meer dan tien plaatsen in Oost-Vlaanderen zijn nog werken aan de gang, amper zes werven zijn al helemaal af.

Het Sigmaplan moet Vlaanderen beschermen tegen de gevolgen van overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. In de jaren 70 kwam het eerste plan, toen lag de focus vooral op bescherming.

Sinds de jaren 2000 is er ook meer aandacht voor recreatie langs de waterwegen en het teruggeven van de verschillende gebieden aan de natuur. Ook de klimaatopwarming speelt een belangrijke rol in de uitvoering van de plannen.

Rivieren meer ruimte geven

Over de hele lengte van de Schelde en haar zijrivieren zijn intussen verschillende werken uitgevoerd om het water bij overstromingen op te vangen. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Nog op meer dan tien plaatsen zijn die aan de gang. Op dit moment wordt bijvoorbeeld in de Durmevallei in Waasmunster en Hamme gewerkt, dat is bij een zijrivier van de Schelde. Daar wordt een deel van de polder opnieuw rivier. "Het gaat om een stuk land waar we getijdengebied van maken. Bij vloed komt het onder water te staan, bij eb staat het droog", legt ingenieur Hans De Preter uit.

Soms worden er ook oude dijken afgebroken en landinwaarts opnieuw gebouwd. Zo komt er natuur bij. En in andere gevallen worden er bomen en planten geplant die water absorberen en zo als buffer kunnen dienen bij overstromingen.

Te weinig budget om deadline te halen

Toen het project werd voorgesteld, zou de deadline op 2030 liggen. "Helaas is de crisis van 2008 daar tussengekomen, die heeft ervoor gezorgd dat er minder budgetten beschikbaar waren voor het plan", zegt De Preter. "Van het twintigtal Oost-Vlaamse gebieden zijn er amper zes afgewerkt. Sommige zitten nog in de uitvoeringsfase, en andere zitten zelfs nog in de studiefase", voegt hij toe. "Wanneer de plannen klaar zijn, zou Vlaanderen tot het jaar 2100 beveiligd zijn voor de gevolgen van de overstromingen van de Schelde."

Veel nieuwsgierigheid bij bezoekers

Jaarlijks organiseert de vzw Grenzeloze Schelde wandelingen om het Sigmaplan bekend te maken bij mensen die in de buurt van de werken wonen. Zij krijgen een rondleiding op het werf en een boottocht langs de verschillende projecten. "Ik woon in de buurt, en wil weten wat er hier precies aan de hand is", zegt een van de deelnemers. "Het is belangrijk dat de mensen in de straat weten dat er nu al maatregelen genomen worden om de gevolgen van de klimaatopwarming te kunnen opvangen", voegt zij toe.

kasto80

Meest gelezen