Videospeler inladen...

Voormalige president van Peru, Alan Garcia, schiet zichzelf neer tijdens arrestatiepoging en overlijdt

In Peru is ex-president Alan Garcia overleden. De man had zichzelf neergeschoten toen de politie hem wou oppakken. Daarna is hij overleden aan zijn verwondingen. Garcia werd beschuldigd van betrokkenheid bij de beruchte corruptiezaak rond het Braziliaanse bedrijf Odebrecht. In die zaak waren al twee Braziliaanse ex-presidenten en de voormalige leider van Peru betrokken.

Voor u dit artikel leest: hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Het nieuws, dat hij zichzelf zou hebben neergeschoten, komt van de advocaat van Garcia en werd bevestigd door het Peruviaanse ministerie van Gezondheid. Daarna werd de man naar het ziekenhuis, gebracht waar hij kort in coma heeft gelegen en uiteindelijk is overleden.

Garcia zou zichzelf hebben neergeschoten toen de politie hem wou arresteren. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de Odebrecht-affaire, een grote corruptiezaak rond Braziliaanse bedrijven die intussen ook de rest van Latijns-Amerika dreigt mee te sleuren.

In die zaak zijn eerder de gewezen Braziliaanse presidenten Lula da Silva en Michel Temer opgepakt. Vorig jaar moest ook de Peruviaanse president Pablo Kuczynski ontslag nemen en zijn ook tal van politici in onder meer Peru en Colombia in nauwe schoentjes gekomen.

Alan Garcia was twee keer president van Peru: een eerste keer tussen 1985 en 1990 en een tweede keer tussen 2006 en 2011. In die laatste periode werd zijn regering ook geteisterd door omkoopschandalen.

Intussen is bekendgemaakt dat nog een andere ex-president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, met spoed in het ziekenhuis is opgenomen wegens een te hoge bloeddruk. Hij verbleef al in voorlopige hechtenis in verband met hetzelfde corruptieschandaal.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen