Videospeler inladen...

Wijnproductie in ons land is vorig jaar verdubbeld tot 2 miljoen liter

Vorig jaar werd er in ons land bijna 2 miljoen liter wijn geproduceerd, dubbel zo veel als in 2017. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. "Daarmee was 2018 voor ons een uitzonderlijk goed wijnjaar", zegt federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) tegen VRT NWS.

Het warme weer van vorig jaar was funest voor veel landbouwers, maar kwam de druiventelers juist heel goed uit. "Dat zorgde hier voor een bijzonder goede oogst", zegt Kris Peeters. "De wijnindustrie hangt af van de kwaliteit van de druiven en het klimaat waarin de druiven kunnen groeien."

Het warme weer zorgde hier vorig jaar voor een bijzonder goede oogst

Kris Peeters, federaal minister van Werk en Economie

Volgens cijfers van de FOD Economie neemt de oppervlakte van de wijngaarden ook al enkele jaren toe. Daardoor kunnen er meer druiven groeien en neemt de wijnproductie ook toe. 

De tekst loopt onder de foto door.

Kwaliteit beschermd

Ook zijn er meer en meer wijnboeren die professioneler produceren. "Dit is heel positief", zegt Peeters. "De kwaliteit van onze wijnen wordt alsmaar beter. De wijnsector in ons land doet het dus heel erg goed."

Volgens de minister is dat deels te danken aan de BOB, de "Beschermde Oorsprongsbenamingen". Dat is bijzonder in Europa, omdat het gaat om een grensoverschrijdend gebied dat zich uitstrekt van de Belgische gemeenten Lanaken, Maasmechelen en Maaseik tot in Nederlands Limburg. "Verschillende Belgische wijnen genieten van deze beschermingen. Dat heeft een positief effect op de wijnproductie."

De kwaliteit van onze wijnen wordt alsmaar beter

Kris Peeters, federaal minister van Werk en Economie

Weinig rode wijn

Er werd iets meer wijn in Wallonië dan in Vlaanderen verbouwd, maar in Vlaanderen zijn er wel meer wijnboeren actief. Alles samen zijn er in België nu 134 wijnboeren.

In ons land wordt vooral witte wijn en schuimwijn gemaakt, samen zijn die goed voor 80 procent van de productie. Rode wijn en rosé nemen veel kleinere aandelen in.

Kortom: meer wijn van betere kwaliteit in ons land. Proost!

Beluister het gesprek met Paul Vleminckx over het goede wijnjaar uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen