Yassine Atari bij Poolse feministe-nationaliste: "We hebben geen problemen met migranten, want er zijn er geen"

Met het rechtse Recht en Rechtvaardigheid aan de macht, viert het nationalisme in Polen hoogtij. Van de EU moet de regeringspartij niets weten, en van hun vluchtelingenquota al evenmin. Polen heeft tijdens de vluchtelingencrisis dan ook amper vluchtelingen opgevangen, en als het aan Maria Pilarczyk ligt, blijft dat ook zo. 

Met haar feministisch-nationalistische groepering Praca Polska (Pools Werk) organiseert Maria Pilarczyk zelfverdedigingscursussen voor Poolse vrouwen, tegen huiselijk geweld maar ook tegen seksueel geweld door migranten. Haar gedroomde toekomst voor Polen? Etnisch puur en uit de Europese Unie, die volgens haar toch enkel de grootverdieners bevoordeelt. 

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen, personages die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende halte ligt in Katowice. Terwijl klimaatmarsen door de Europese straten rollen, dromen de jongeren van de industriestad van een loopbaan in de mijnen. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of volg de reportages in "Het Journaal".

Meest gelezen