Videospeler inladen...

Klooster in Halle moet dicht van Vaticaan, maar zusters Sacramentinnen willen niet wijken

Het Vaticaan wil het klooster van de zusters Sacramentinnen in Halle sluiten. Er zijn maar drie nonnen meer over en dat zijn er te weinig, vindt het Vaticaan. Maar de nonnen gaan niet akkoord en willen desnoods als begijnen doorgaan én nieuwe zusters naar het klooster lokken.

Met drie zijn ze nog: zuster Marie-Madeleine (30), zuster Marie-Angela (60) en zuster Imelda (90). En dat is voor het Vaticaan niet genoeg. En het klooster beantwoordt ook niet aan een aantal andere normen, zoals de maximale leeftijdsverschillen tussen de nonnen. Ze kregen zelfs een Nederlandse bisschop op inspectiebezoek.

Begijnen

Maar het drietal geeft zich niet snel gewonnen. "Desnoods veranderen we van orde," zegt zuster Marie-Angela. "We hebben wat rondgekeken en denken er ernstig aan om begijnen te worden. Dat zijn vrouwen die vroom en godvruchtig leven, maar die geen gelofte afleggen. Er is dus geen juridische band meer met Rome." De laatste begijn in Vlaanderen is in 2013 overleden.

Leegstand

In het klooster in Halle staan momenteel 12 kamers leeg. Die willen de nonnen aanbieden aan nieuwe leden. Zuster Marie-Angela: "We heten alle alleenstaande vrouwen welkom, zoals weduwen, gescheiden vrouwen en singles. En geloof het of niet, er is belangstelling", zegt de zuster.

Herbekijk hieronder de reportage in "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen