Videospeler inladen...

29 mensen komen om het leven bij zwaar ongeval met toeristenbus op Portugese eiland Madeira

Op het Portugese eiland Madeira zijn minstens 29 doden en 27 gewonden gevallen bij een ongeluk met een toeristenbus. De dodelijke slachtoffers - 18 vrouwen en 11 mannen - hebben de Duitse nationaliteit, meldt de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa. Onder de gewonden zouden ook enkele Portugezen zijn.

Volgens lokale media verloor de chauffeur rond 18.30 uur lokale tijd (19.30 uur Belgische tijd) in een bocht de controle over de bus, waarna het voertuig van de weg raakte en op een heuvelflank tegen een gebouw terechtkwam. Mogelijk hebben de remmen het begeven, maar dat zal het onderzoek nog moeten uitwijzen. Volgens correspondent José Da Silva ging het om een vrij nieuwe bus die vijf jaar oud was. 

Aan boord zaten 57 mensen: 55 passagiers, de chauffeur en een toergids. Het zou voornamelijk om Duitse toeristen gaan. De 29 overleden slachtoffers zouden volgens de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa allen de Duitse nationaliteit hebben. Maar de lokale burgemeester en het hoofd van het ziekenhuis in Funchal willen dat voorlopig niet bevestigen omdat niet alle slachtoffers geïdentificeerd zijn. Dat zou later op de dag gebeuren.

Onder de 27 gewonden waren in elk geval ook inwoners van Madeira. Er zijn geen kinderen onder de slachtoffers.

De chauffeur en de reisgids zouden de crash hebben overleefd, maar ze raakten wel gewond. Samen met andere gewonden werden ze overgebracht naar het ziekenhuis van Funchal, de hoofdstad van Madeira niet ver ten westen van Caniço. De dodelijke slachtoffers liggen voorlopig opgebaard op het vliegveld van Madeira.

De president van Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, is naar Funchal gereisd. Rebelo de Sousa heeft het presidentiële vliegtuig ter beschikking gesteld om de doden en gewonden naar het vasteland te vliegen.

Bekijk hieronder de eerste beelden na het ongeluk:

Videospeler inladen...

Geen informatie over Belgische betrokkenen

Buitenlandse Zaken in Brussel heeft momenteel geen informatie over eventuele Belgische betrokkenen. De ambassade in Lissabon volgt de ontwikkelingen op. Touroperator Thomas Cook laat alvast aan VRT NWS weten dat geen van hun klanten die op Madeira verblijven betrokken waren bij het ongeval. 

"Altijd voorzichtig rijden op Madeira"

Volgens correspondent José Da Silva is het de eerste keer dat er een dergelijk zwaar ongeval is gebeurd op Madeira, waarbij zoveel dodelijke slachtoffers zijn gevallen. In 2005 was er wel al eens een ongeluk met een bus. Toen stierven 5 Italiaanse toeristen.

Toch is het niet verbazingwekkend dat dit ongeval is gebeurd, zegt Da Silva. "Madeira is een bergachtig eiland met heel veel moeilijke wegen, vele heuvels en vele bochten. Het is altijd voorzichtig rijden daar."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen