“Notre-Dame de Paris” van Victor Hugo opnieuw bestseller, deel van de opbrengst gaat naar de heropbouw

De 19e-eeuwse roman “Notre-Dame de Paris”, het bekende verhaal van de klokkenluider Quasimodo, gaat als zoete broodjes over de toonbank, vooral in Frankrijk maar ook bij ons. Uitgevers bestellen massale herdrukken en schenken (een deel van) de opbrengst aan de heropbouw van de uitgebrande kerk.

“Notre-Dame de Paris”, de roman van Victor Hugo uit 1831, is altijd een geliefd boek geweest. Het verhaal van die rare bewoner van de kerk, bultenaar Quasimodo die verliefd is op Esmeralda, is wereldwijd bekend, ook na de tekenfilmbewerking door Disney. Eigenlijk is de kerk zelf het hoofdpersonage van het boek. Sinds de brand is de vraag naar “De klokkenluider van de Notre-Dame” vermenigvuldigd. Al meteen op maandag, de avond van de brand, kwamen bestellingen binnen.

Veel Franse boekhandels zitten nu zonder voorraad. Online staat de roman bovenaan de verkoop en ook andere boeken van Victor Hugo zijn in trek. Livre de Poche (Hachette) herdrukt de roman op 25.000 exemplaren en bij Folio classique (Gallimard) gaat het om 30.000 extra boeken. 

Koop een boek en herstel de kerk

Opvallend is dat uitgevers beslist hebben om de opbrengst van de verkoop geheel of gedeeltelijk door te storten naar het fonds voor de heropbouw van de Notre-Dame. Zo gaat er van elke Livre de Poche van de verkoopprijs van 4,6 euro 1 euro naar de reconstructie. Bij Folio classique zelfs de volledige opbrengst. Uitgever Antoine Gallimard verwacht een som tussen 50.000 en 100.000 euro.

“Notre-Dame de Paris” van Victor Hugo, in het Nederlands vertaald als "De klokkenluider van de Notre-Dame" of in het Engels als "The hunchback of the Notre-Dame", behoort tot het publieke domein; er zijn geen erfgenamen meer die het auteursrecht hebben.

(Franstalig) België volgt

Ook in ons land is er meer vraag naar de roman, vooral aan Franstalige kant. Bij de grote Franstalige boekhandel “Filigranes” in Brussel was de voorraad gisteren uitverkocht en zijn vanmorgen tientallen nieuw-bestelde exemplaren aangekomen. Sommige klanten vragen naar de luxe-editie van Pléiade.

Bij boekhandel De Reyghere in Brugge, die zowel Nederlands- als Franstalige boeken verkoopt, zijn alle “Notre-Dames” gisteren de deur uitgegaan. Elders in de Nederlandstalige boekhandels is er voorlopig geen effect merkbaar.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen