Videospeler inladen...

Mueller-rapport is vrijgegeven, minister van Justitie herhaalt: "Geen samenzwering"

"De speciaal aanklager heeft geen bewijs gevonden van samenzwering tussen Trump of iemand van de Trump-campagne en de Russische regering", dat heeft minister van Justitie William Barr gezegd tijdens een persconferentie om zijn bevindingen over het rapport van speciale aanklager Robert Mueller aan te kondigen. Het rapport is vandaag openbaar gemaakt aan het Amerikaanse Congres en het publiek. 

Na bijna twee jaar wachten krijgt Amerika eindelijk het veelbesproken rapport van speciale aanklager Robert Mueller te zien. In dat rapport kon Mueller niet aantonen dat de Amerikaanse president Donald Trump of zijn campagneteam met Rusland heeft samengewerkt om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Maar voor het publiek een letter te lezen krijgt, heeft eerst justitieminister Barr zijn bevindingen over het rapport wereldkundig gemaakt. "Er was geen samenzwering", die woorden bleef minister van Justitie Barr herhalen. 

"Er was geen samenzwering"

"Hoewel Rusland heeft geprobeerd zich te bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, heeft speciaal aanklager Robert Mueller geen samenzwering of coördinatie gevonden tussen Amerikanen en mensen uit de campagne van president Donald Trump en de Russen", zei Barr.  

De Justitieminister begon zijn toespraak met de mededeling dat hij "zeer transparant wil zijn over het onderzoek van de speciale raad". En hij bedankte speciaal aanklager Mueller voor zijn "grondig  werk".

"Dankzij het grondige onderzoek van de speciaal aanklager weten we nu dat de Russische agenten die deze plannen uitvoerden, geen samenwerking hadden met president Trump of de Trump-campagne, of de bewuste hulp van ook maar één Amerikaan", zei de minister nog.

Dankzij het grondige onderzoek van de speciaal aanklager weten we nu dat de Russische agenten die deze plannen uitvoerden, geen samenwerking hadden met president Trump of de Trump-campagne

William Barr
William Barr
AFP or licensors

Mueller vond "geen collusie door Amerikanen", aldus Barr.  "En de speciaal aanklager vond ook geen bewijs dat ook maar één Amerikaan, ook niemand verbonden aan de Trump-campagne, heeft samengezworen of gecoördineerd met de Russische regering of de IRA (het Internet Research Agency, een Russisch agentschap dat beschouwd wordt als een trollenleger, nvdr.) in het uitvoeren van dit illegale plan."

Barr zei dat het rapport na zijn toespraak zal worden overhandigd aan het Amerikaanse Congres en op de website van het departement wordt geplaatst zodat het toegankelijk wordt voor alle Amerikanen. 

"Geen belemmering onderzoek door Trump"

Het onderzoek van de speciaal aanklager Mueller heeft tien "episodes" van mogelijke belemmering door president Donald Trump onderzocht, maar heeft geen conclusie getrokken, ging Barr verder. Volgens de Justitieminister heeft Trump het onderzoek niet gehinderd.

De minister zegt de feiten en theorieën in het rapport grondig te hebben onderzocht. "De viceminister en ikzelf besluiten dat het bewijs dat de speciaal aanklager naar voren brengt, niet voldoende is om vast te stellen dat de president een overtreding van belemmering van de rechtsgang heeft gepleegd."

President Donald Trump had te maken met een ongeziene situatie. Federale agenten en aanklagers onderzochten zijn gedrag voor en na hij aan de macht kwam

William Barr

Barr vertelt ook dat het belangrijk is om rekening te houden met de context. "President Donald Trump had te maken met een ongeziene situatie. Federale agenten en aanklagers onderzochten zijn gedrag voor en na hij aan de macht kwam, net als het gedrag van sommige van zijn partners", klonk het. "Hij was boos en gefrustreerd", aldus Barr. "Tegelijkertijd werd er niet-aflatend gespeculeerd in de nieuwsmedia over de president zijn persoonlijke aansprakelijkheid."

Nancy Pelosi

Kritiek Democraten: "Proces is vergiftigd voor het rapport is vrijgegeven"

Toen aangekondigd werd dan Barr eerst zijn  bevindingen over het rapport zou bekendmaken, kwam er meteen kritiek. Omdat pas na zijn toespraak het meer dan 400 pagina's tellende rapport toegankelijk zou zijn voor het Amerikaanse Congres en het publiek. De Democraten vonden dit niet kunnen.  

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei meteen dat Barr "zijn geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van het ministerie van Justitie had weggeveegd met zijn doelbewuste poging om Trump te beschermen". Democratisch fractieleider in de Senaat Chuck Schumer zei dan weer: "Het proces is al vergiftigd voor het rapport zelfs is vrijgegeven".

Barr zou het rapport helemaal niet mogen verdraaien, en het is extra ongehoord dat hij het doet voordat Amerika de kans krijgt om het te lezen

Chuck Schumer

"Barr zou het rapport helemaal niet mogen verdraaien, en het is extra ongehoord dat hij het doet voordat Amerika de kans krijgt om het te lezen", zei Schumer nog. Nog voor de persconferentie van Barr hadden Pelosi en Schumer een gezamenlijke verklaring verspreid waarin Mueller werd opgeroepen  om zo snel mogelijk voor het Congres te verschijnen.

Ze schreven dat zijn "partijdige omgang" over het rapport "resulteerde in een vertrouwenscrisis in zijn onafhankelijkheid en onpartijdigheid".

Reactie Trump: "Presidentiële pesterijen"

Trump trok na de reactie van de Democraten meteen naar Twitter en sprak over "presidentiële pesterijen". Ondertussen heeft Trump ook zelf de pers kort toegesproken: “Ik heb een goede dag en die heet: “Geen samenzwering en geen belemmering”. Verder zei de president dat dit "nooit meer mag gebeuren met een andere president".

Trump kon het niet laten en heeft op Twitter nog eens een foto van zichzelf gepost met "Game over", een verwijzing naar de populaire fantasyreeks Game of Thrones. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen