Amnesty International veroordeelt Nicaraguaanse repressie met 27.000 handtekeningen

Amnesty International is gaan aankloppen bij de ambassade van Nicaragua in Brussel om er 27.000 handtekeningen te overhandigen en zo de gewelddadige repressie van de regering te veroordelen. Het is een jaar geleden dat er protesten uitbraken tegen de sociale hervormingen en deze met harde hand werd teruggedrongen in het Midden-Amerikaanse land.

Bij de protesten en het gewelddadige optreden van de Nicaraguaanse autoriteit vielen 300 doden, 2.000 gewonden en werden honderden mensen politiek gevangen genomen. Velen zitten een jaar later nog steeds vast. Met 27.000 handtekeningen vraagt Amnesty International aan president Daniel Ortega om alle studentenleiders en activisten vrij te laten die enkel opgesloten werden omdat ze vreedzaam hun mening geuit hebben.

"Er is weinig hoop"

Een van die opgesloten studentenleiders is de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens. Haar broer Santiago en haar nicht Justine kwamen mee aanbellen aan de Nicaraguaanse ambassade, maar de deur bleef dicht. "Er is weinig hoop. De regering houdt zich niet aan de afspraken en belooft steeds weer de vrijlating van de politiek gevangenen", zegt Justine Coppens.

Het is heel belangrijk voor de Nicaraguanen dat er steun is vanuit het buitenland want in eigen land worden ze volledig onderdrukt

Justine Coppens.

Eind maart stelde de Nicaraguaanse autoriteiten nog dat alle politiek gevangenen binnen een termijn 90 dagen zouden worden vrijgelaten, maar dat is nog niet gebeurd. De familie van Amaya klaagt ook aan dat de gevangenen zeer slecht behandeld worden door de cipiers.

"Het is heel belangrijk voor de Nicaraguanen dat er steun is vanuit het buitenland want in eigen land worden ze volledig onderdrukt", stelt Justine Coppens.

Meest gelezen