Videospeler inladen...

Björn Soenens na vrijgave Mueller-rapport: "Nu zal er met vergrootglas gekeken worden naar mogelijke rechtsbelemmering"

De 448 pagina's tellende tekst van het Mueller-rapport is vanmiddag vrijgegeven in de VS. "Vier weken geleden zijn de conclusies al bekendgemaakt en minister van Justitie William Barr heeft vandaag herhaald dat er geen bewijs is van rechtsbelemmering door president Trump en zijn entourage. Wat wel vaststaat, is dat er nu met een vergrootglas gekeken zal worden naar het tweede deel van het rapport over rechtsbelemmering", zegt Björn Soenens.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft het geredigeerde Mueller-rapport vrijgegeven. Barr herhaalde de conclusies die vier weken geleden bekendgemaakt zijn: "Er is geen bewijs gevonden van samenzwering tussen Trump of iemand van de Trump-campagne en de Russische regering". 

"Niet alleen de Congresleden, maar ook de bevolking heeft de geredigeerde versie van het Mueller-rapport gekregen. De tekst staat op de website van het departement Justitie van Amerika. Het rapport is geredigeerd om juridische redenen. Er zijn nog onderzoeken die lopen. Geheime gegevens moeten worden beschermd. Mensen die zijn ondervraagd, maar niet zijn aangeklaagd, de privacy en reputatie daarvan moeten worden beschermd", zegt Björn Soenens.

"Volgens William Barr is het perfect normaal dat op die manier de tekst wordt geredigeerd. Hij zei er wel bij dat bepaalde Congresleden het volledige rapport zullen krijgen. Vrij grote transparantie, vindt William Barr."

Opsteker voor de Amerikaanse democratie

Nu zal er met het vergrootglas gekeken worden naar het tweede deel van het rapport dat is vrijgegeven. "Dat gaat over mogelijke rechtsbelemmering door de president. William Barr zei dat er tien gevallen worden beschreven waar de president mogelijk de rechtsgang heeft belemmerd. Zij hebben besloten dat er geen strafbaar feit gepleegd is. Dat had Mueller ook al gezegd, maar Mueller was niet tot een conclusie gekomen over rechtsbelemmering. Dat liet hij over aan de minister van Justitie William Barr. Die heeft nu herhaald dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd", zegt Soenens.

"Precies dat deel zal nu worden onderzocht. Wat heeft Trump mogelijk gedaan om de rechtsgang te belemmeren. Dan gaat het over het ontslag van de FBI-baas, zijn tweets tegen zijn minister van Justitie, dat hij moet stoppen met de heksenjacht. Dat soort dingen, daar zal naar gezocht worden in het rapport."

De conclusies van het Mueller-rapport zijn vier weken geleden al bekendgemaakt. "De Democraten trokken die toen al in twijfel, maar waarom zou je William Barr als minister van Justitie niet vertrouwen. Hij heeft gezegd dat Mueller van hem mag getuigen voor het Congres over zijn rapport. De conclusie is dat er geen rechtsbelemmering is geweest. Er is geen samenspanning geweest met de Russen, maar er wordt wel bij gezegd dat de Russen wel degelijk geprobeerd hebben de presidentsverkiezingen te beïnvloeden."

Voor de Amerikaanse democratie is het een opsteker dat er geen bewijs van samenzwering met de Russen gevonden is. "Stel dat er was vastgesteld dat de president de rechtsgang had belemmerd en dat er samenwerking was geweest, dan stond Amerika op zijn kop en was het land geen democratie meer, maar een door en door corrupte natie", besluit Björn Soenens.

Beluister de analyse van Björn Soenens uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk de analyse van Björn Soenens het "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen