Bliksem slaat vaak op dezelfde plek in, maar waarom?

Bliksem slaat vaak op dezelfde plek neer, hoewel dat met het blote oog niet altijd te zien is. De grote onopgeloste vraag was altijd hoe het kan dat bliksem meerdere keren op een zelfde plek kan inslaan. Tot vandaag. Want wetenschappers, onder meer van de Vrije Universiteit van Brussel (VUB), zijn erachter gekomen hoe dat kan.

Wat al langer bekend was, is dat een bliksemkanaal vaker gebruikt wordt, dat betekent dat de bliksem op een zelfde punt kan inslaan. Waarom dat zo is, was nog niet ontdekt. En daarom wilde een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van Groningse wetenschappers, daar antwoord op krijgen.

Onder meer onderzoekers aan de VUB sloten zich bij dit team aan. Ze gebruikten een hele grote radioantenne en ontvangstinstallatie om de bliksemflitsen en de tijdstippen ervan bij een onweersbui in 2016 erg gedetailleerd onder de loep te nemen. Van belang daarbij was vooral het moment tussen het vertrek van de bliksem en de inslag. Dat werd grondig onderzocht.

De tekst loopt onder de foto door:

Niet in één keer ontladen

Bliksem ontstaat doordat negatieve deeltjes in een onweerswolk ontladen via een kanaal van de wolk naar de aarde.

De negatieve lading van zo'n onweerswolk blijkt na dit onderzoek niet in één keer te ontladen. Een deel van de flits wordt opgeslagen. Dat deel kan zo heet zijn, waardoor het elektrisch geladen wordt. Die nog niet ontladen flitsen zijn op dat moment kleine stroomdraden.

De onderzoekers noemen deze honderdmeterlange draden aan de bovenkant van een bliksemschicht de "naalden". Door deze "naalden" leidt negatieve lading tot meerdere ontladingen op de aardbodem. Dat gebeurt als de wolk te vol wordt met dit soort deeltjes, waardoor de bliksem voor de tweede keer tot ontlading komt, op dus veelal dezelfde plek. 

Zeer uniek

Het onderzoek wordt door echte kenners als uniek bevonden. Nog nooit eerder werden deze "naalden" waargenomen. Ze zouden te klein zijn om te meten, maar daar hebben de onderzoekers zich dus niet door laten weerhouden om er toch onderzoek naar te doen. En met succes.

Het volledige onderzoek waaruit blijkt dat de "naaldachtige structuren" in geladen bliksemkanalen kunnen leiden tot meerdere inslagen op dezelfde plek, is hier te vinden.

Meest gelezen