Videospeler inladen...

"Haal zwerfvuil uit voedselketen", boeren vragen politici onmiddellijk statiegeld in te voeren

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt aan de volgende Vlaamse regering om prioritair werk te maken van een regeling voor statiegeld, vooral voor blikjes. Zwerfvuil komt bij heel wat landbouwers tussen de gewassen terecht of wordt door dieren ingeslikt. 

Het Algemeen Boerensyndicaat eist dat de Vlaamse regering snel werk maakt van de invoering van statiegeld. Zwerfvuil kost de veehouders naar schatting jaarlijks 4,5 tot 6,8 miljoen euro en bij duizenden dieren leidt zwerfvuil tot zware interne verwondingen.

In het Oost-Vlaamse Maarkedal gaven het Algemeen Boerensyndicaat en de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux donderdag de aftrap van de actie "Back to sender". Ze doorzochten een akker en stuurden alle blikjes en flesjes op naar de bevoegde politici om aan te dringen op de invoering van statiegeld.

Een voorstel om statiegeld in te voeren op blikjes werd in 2018 nog afgevoerd na protest van N-VA. "De drankenproducenten en vooral de supermarktsector lobbyen heftig tegen statiegeld", klinkt het. "Het zwerfvuil veroorzaakt een plastic soep en dodelijke kwetsuren bij dieren. Statiegeld is een eenvoudige oplossing die de consument niks kost."

Boeren controleren hun velden voor ze gaan maaien, maar dat is een tijdrovend werk. Zwerfvuil dat wordt gemaaid kan tussen gewassen en groenten komen en op die manier ook in de voedselketen. Als er bij het werk een blik wordt gemaaid, belanden scherpe stukjes blik in het veevoer. Studies schatten dat op die manier duizenden koeien per jaar pijnlijke en zelfs dodelijke verwondingen ondergaan.

ABS en Recycling Netwerk Benelux schatten dat met statiegeld 70 tot 90 procent minder blikjes in het zwerfvuil zou belanden.

Beluister het gesprek met Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen