Videospeler inladen...

Brandrisico stijgt naar rood in natuurgebieden in Antwerpen: "We raden mensen af om er te gaan wandelen"

Door de aanhoudende droogte is het brandrisico in de provincie Antwerpen verhoogd van oranje naar rood, zo meldt het Agentschap Natuur en Bos. De toegang tot de gebieden wordt dan ook afgeraden om veiligheidsredenen. In Limburg blijft momenteel code oranje van kracht. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant geldt nog gewoon code groen.

Het Agentschap Natuur en Bos heeft beslist om het brandrisico in enkele natuurgebieden in de provincie Antwerpen op te trekken tot code rood, het hoogste risico. Dat wil zeggen dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is en dat er wordt afgeraden om de natuurgebieden te bezoeken. 

Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam en als er een brand uitbreekt, zal de brandweer uitrukken met groot materieel. Ook worden er extra materiaal en mankracht ingezet en worden de brandtorens overdag bemand.

Het gaat over de Kalmthoutse Heide, de Merode, Eksterheide, Most-Keiheuvel en de Tielenheide

Dat we zo snel code rood moeten afroepen, is hoogst uitzonderlijk en is een gevolg van de grote droogte vorig jaar

Marie-Laure Vanwanseele, Agentschap Natuur en Bos

Eerder vandaag was het brandrisico voor de provincie Antwerpen al verhoogd tot code oranje. "De lokale brandweer en onze mensen ter plaatse hebben toch beslist om op te schalen naar code rood, nadat ze de weersomstandigheden en de situatie op het terrein nog eens bekeken hebben", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos. "De belangrijkste reden is de aanhoudende droogte en de strakke, droge oostenwind die voorspeld wordt. Die zorgen ervoor dat de situatie zeer brandgevoelig is."

Bij Natuur en Bos verwachten ze dat het hoge brandrisico nog zeker tot het einde van de paasvakantie zal aanhouden: "Ook de komende dagen wordt er geen regen verwacht. Dat is natuurlijk jammer voor de paasvakantie, maar het is voor ons toch belangrijk om geen enkel risico te nemen en mensen af te raden om in die natuurgebieden te gaan wandelen."

Hildegarde Quintens (Agentschap Natuur en Bos) toont waarom de Kalmthoutse Heide zo brandgevoelig is:

Videospeler inladen...

Het is niet uitzonderlijk dat er een groter risico is op brandgevaar in deze periode, zegt Vanwanseele. "De grassen staan nog niet in bloei en zijn heel droog. Maar het is wel heel uitzonderlijk dat we zo snel naar code rood moeten gaan. Dat heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar. De natuur draagt daar nog altijd de gevolgen van. Er zou echt nog heel veel regen moeten vallen om goed te zijn."

Oranje in Limburg, groen in de rest van Vlaanderen

In de provincie Limburg geldt momenteel code oranje. Ook daar liggen de natuurgebieden er droog bij en is er brandgevaar. Er wordt aangeraden om extra waakzaam te zijn en niet te roken in de natuurgebieden en bossen. Laat kinderen ook niet zonder toezicht in het terrein.

"Dat we geen code rood hebben in Limburg is niet omdat het er minder droog is, maar wel omdat de vegetatie anders is. We hebben daar iets minder grote heides", zegt Vanwanseele.

In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant geldt nog gewoon code groen, aangezien daar volgens het Agentschap Natuur en Bos nog weinig brandgevaar is.

Meer info over de waarschuwingen vindt u op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen