Deze twee Duitse meisjes banden wegwerpplastiek uit hun leven: “In het begin vroeg ik me af waar ik nog eten zou vinden”

Het begin van een verpakkingsrevolutie: voor minder gaan Romy en Klaudia niet. Het moet maar eens gedaan zijn met het plastiek waar zo goed als alles tegenwoordig in verpakt is, en dat het milieu om zeep helpt. Ze proberen alvast het goede voorbeeld te geven - zonder zichzelf evenwel al te serieus te nemen.

Een jaar geleden gooiden Romy Lagodka en Klaudia Koniarek, twee meisjes uit Berlijn met Poolse roots, radicaal het roer om. Ze dumpten hun kleding van hippe discounters en beslisten duurzamer te gaan leven. Tegenwoordig zoeken ze hun garderobe op vlooienmarkten en nemen ze hun eigen verpakking mee naar de winkel. Yassine ging met hen shoppen op een tweedehandsmarkt (en probeerde met frisse tegenzin hun groentequiche). 

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende halte is Frankrijk. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of volg de reportages in "Het Journaal" en “Terzake”.

Meest gelezen