Na het drama in Wijnegem: mag een agent zijn dienstwapen zomaar mee naar huis nemen? 

Afgelopen nacht doodde een agent zijn vrouw en kinderen, vermoedelijk met zijn dienstwapen. Maar hoe zit het met de regelgeving? Mag een agent zijn dienstwapen zomaar meenemen naar huis? 

De basisregel? Nee, een agent mag zijn wapen niet mee naar huis nemen

De basisregel is duidelijk en eenvoudig: een agent heeft normaal gezien geen toestemming om zijn dienstwapen mee te nemen. Na zijn dienst moet een agent zijn wapen normaal gezien in een speciaal kluisje op het werk achterlaten (zie foto onder). De politie van Antwerpen heeft ook laten weten dat de agent in dit dossier géén toestemming had om zijn wapen mee naar huis te nemen.

Lees verder onder de foto.

Zo ziet de lockerruimte in Antwerpen eruit.

Neemt een politieagent zijn wapen tóch mee naar huis is dat eigenlijk een inbreuk op de wapenwet en wordt er een tuchtprocedure opgestart. De korpschef of de burgemeester kunnen sancties geven. 

Maar…

Maar, er zijn uitzonderingen op die regel mogelijk. En daar kunnen verschillende redenen voor zijn. 

  • Een collectieve uitzondering: Dat is een uitzondering die aan alle agenten in ons land gegeven wordt en die wordt toegekend door de minister van Binnenlandse Zaken. Een voorbeeld? Kort na de aanslagen in Parijs bijvoorbeeld mochten agenten hun wapen een tijdlang mee naar huis nemen. 
  • Een persoonlijke uitzondering tijdens privéactiviteiten of woon-werkverkeer: Er zijn ook individuele uitzonderingen voor agenten mogelijk. Daar kunnen ook weer diverse redenen voor zijn: een agent die van thuis moet vertrekken voor een opdracht, een agent die bedreigd wordt of een delicate opdracht moet uitvoeren … 

Als agenten hun wapen mogen meenemen, zijn er ook veiligheidsregels om dat wapen thuis op te bergen. Zo moeten de munitie en het wapen gescheiden bewaard worden. 

Hoe krijgt een agent zo’n uitzondering?

Voor zo’n uitzondering om een wapen mee naar huis te nemen, bestaat er een uitgebreide procedure, waarbij ook de korpspsycholoog, de Dienst Intern Toezicht van de politie en de mensen van de schietstand betrokken zijn. Er worden vragen gesteld à la: "Zijn er ooit incidenten geweest?" of "Heeft de agent de nodige skills om verantwoordelijk thuis met een wapen om te gaan?". De toestemming wordt gegeven door de hoogste in rang. Voor de lokale politie is dat de korpschef, voor de federale politie is dat de commissaris-generaal. Een uitzonderingsregel geldt voor één jaar.

Agenten kunnen hun toestemming om een wapen mee naar huis te nemen ook verliezen. Dat gebeurt in onderling overleg, opnieuw met de korpspsycholoog. Als agenten suïcidale gedachten hebben of suïcidale uitspraken doen, mag elke leidinggevende die toestemming meteen intrekken. 

Zijn de voorzorgsmaatregelen voldoende?

Patrick Roijens van politievakbond VSOA denkt dat de regels over het gebruik van een dienstwapen streng genoeg zijn. "Men kan nooit uitsluiten dat iemand tegen de regels in toch zijn wapen mee naar huis neemt. Maar volgens ons zijn de huidige regels duidelijk opgesteld."

Hij denkt dan ook dat de feiten van vorige nacht nooit helemaal te vermijden zijn. "Je kan dat niet 100 procent vermijden. Er bestaan bijvoorbeeld wel al lockers met technische hulpmiddelen. Wanneer de dienst van een agent dan bijvoorbeeld om 7 uur begint, kan hij pas 30 minuten voor aanvang zijn wapen uit de locker halen met een badge. En ook na een shift kan er een tijdspanne voorzien worden om het wapen terug in de locker te leggen. Maar ook dan is er geen 100 procent garantie dat het niet kan mislopen."

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bekijk hieronder de analyse van  Sofie  Demeyer in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen