Dit zijn volgens Time de meest invloedrijke mensen van 2019

Van countryster Taylor Swift over klimaatstaker Greta Thunberg tot topvoetballer Mohamed Salah: het magazine Time heeft voor de 16e keer zijn "Time 100" gelanceerd, een lijst met de 100 meest invloedrijke mensen van het jaar. Zes van hen prijken ook op evenveel covers van het weekblad.

Time is dan wel sinds september vorig jaar in nieuwe handen (Marc en Lynne Benioff kochten het magazine voor 190 miljoen dollar, red.), de intussen iconische "Time 100"-lijst blijft een vaste waarde. In de "Time 100" zet het weekblad de 100 meest invloedrijke mensen van het voorbije jaar in de kijker, onderverdeeld in zes grote categorieën. Time vroeg ook net zoals de voorbije jaren aan een rist bekende namen om hun mening te geven over de mensen op de lijst

Bij de "Pioneers" wordt Sandra Oh naar voren geschoven. Die Canadese actrice van Koreaanse afkomst is vooral bekend van haar rol als Dr. Christina Yang in de tv-serie "Grey's Anatomy". Maar dit jaar won ze ook een Golden Globe voor haar hoofdrol in de reeks "Killing Eve". 

In dat lijstje staat ook Sheperd Doeleman, de wetenschapper die er onlangs met zijn team in slaagde met de Event Horizon Telescope voor het eerst een foto samen te stellen van een zwart gat. 

En ook de controversiële He Jiankhui, de Chinese biofysicus die claimt voor het eerst met CRISPR-techniek genetisch aangepaste baby's te hebben gecreëerd, krijgt er een plek. Professor Jennifer Doudna, die de techniek mee bedacht, is vernietigend over haar Chinese collega: "Zijn noodlottige beslissing om de basismantra in de medische wereld van 'doe geen kwaad' te negeren - en zo onbedoelde gevolgen te riskeren - zal waarschijnlijk herinnerd worden als een van de meest schokkende mistoepassingen van een wetenschappelijk instrument in onze geschiedenis."

Van The Rock tot Trump

Van de categorie "Artists" is Dwayne - "The Rock" - Johnson het gezicht. Johnson was ooit een topworstelaar, maar maakt nu vooral furore als acteur in actiefilms. Ook de intussen wereldberoemde Koreaanse K-popband BTS staat op de lijst, naast "Bohemian Rhapsody"-acteur Rami Malek en popidool Ariana Grande.

Onder de "Leaders" bevinden zich enkele Democratische politici, zoals oudgediende Nancy Pelosi, opnieuw voorzitter van het Huis van Afgevaardigden sinds dit jaar. Voormalig presidentskandidate Hillary Clinton is vol lof over haar: "Er is een gezegde dat luidt: 'Als je iets gedaan wilt krijgen, vraag het dan aan een vrouw die het druk heeft'. Speaker Nancy Pelosi is het levende bewijs dat er, wanneer het werk gedaan moet worden, vaker wel dan niet een vrouw nodig is." 

Ook de jonge Alexandra Ocasio-Cortez, nu al wereldberoemd van haar passionele tussenkomsten in het parlement, krijgt een vermelding. Maar ook de Amerikaanse president Donald Trump staat in dat lijstje, naast zijn Braziliaanse en Chinese collega's Jair Bolsonaro en Xi Jinping. Time zet trouwens ook het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg in diezelfde categorie.

Topspits

Countryster Taylor Swift is het gezicht van de "Icons". Zij krijgt het gezelschap van onder meer popicoon Lady Gaga en kunstenaar David Hockney. Voormalig first lady Michelle Obama staat ook in die categorie en wordt er met lof overladen door popzangeres Beyoncé: "Ik ben zo dankbaar dat mijn dochters en mijn zoon leven in een wereld waar Michelle Obama oplicht als een baken van hoop, dat ieder van ons inspireert om beter te doen en beter te zijn."

Bij de categorie "Titans" wordt de Egyptische topspits van Liverpool Mohamed Salah opgevoerd, naast Facebook-baas Mark Zuckerberg en CBS-nieuwsanker Gayle King. Ook de oprichter van het Chinese ICT- en smartphonebedrijf Huawei Ren Zhengfei krijgt een opvallende vermelding.

Nieuw dit jaar is trouwens dat heel wat van de namen in de "Time 100"  volgende week zullen bijeenkomen op een groot gala in New York. 

Meest gelezen