Drie bekende bergbeklimmers vermist, waarschijnlijk zijn ze bedolven onder lawine

Drie bekende bergbeklimmers zijn sinds dinsdag vermist in het ruige gebied "Alberta Banff National Park" in het zuiden van Canada. Ze zijn wellicht bedolven onder een lawine. Hun uitrusting werd tussen rotsblokken teruggevonden. 

Het gaat om de Amerikaan Jess Roskelley (36) en de twee Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35). Het bekende sportmerk The North Face sponsorde de drie klimmers. Het was ook The North Face dat aan de alarmbel trok.

-30 graden Celsius

Na deze alarmering gingen de autoriteiten op onderzoek uit. De reddingsdiensten zijn onmiddellijk vanuit de lucht de omgeving gaan doorzoeken. Op basis van teruggevonden uitrusting van de klimmers en sporen van verschillende hevige lawines zeggen de autoriteiten nu dat de drie vermoedelijk zijn omgekomen.

Roskelley, Lama en Auer probeerden de oostkant, de moeilijkste route, van de ruim drieduizendmeterhoge Howse Peak te beklimmen. Dat is de hoogste berg in het Waputik-gebergte, in het Alberta Banff National Park. De temperatuur kan er tot -20 graden Celsius dalen. De gevoelstemperatuur kan zelfs nog verder zakken naar de -30. 

(Lees verder onder de foto van de bergketen Howse Peak)

Niet de eerste de beste

De twee Oostenrijkers waren in goed gezelschap. De Amerikaan Roskelley is namelijk niet zomaar de eerste de beste. Hij heeft behoorlijk wat ervaring in de bergbeklimmerssport. Hij beklom de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, in de Himalaya, op de grens tussen Nepal en China. Dat deed hij al op 20-jarige leeftijd en daarmee was hij de jongste Amerikaan die die top ooit bereikte.

Wanneer je bergen beklimt, is er altijd gevaar. Altijd

Vader van Jess Roskelley

Roskelley deed dat samen met zijn vader, ook al zijn hele leven een fervent bergbeklimmer. Hij zegt zich klaar te maken om naar Canada te vertrekken, op zoek te gaan naar zijn zoon. Maar hij vreest het ergste. "Het is vreselijk voor ons, vooral voor mijn vrouw." En voegt hij eraan toe: "Wanneer je bergen beklimt, is er altijd gevaar. Altijd."

Geen reddingspoging mogelijk

Om nieuwe reddingspogingen te ondernemen, zijn goede weersomstandigheden nodig. Maar dat zit er de komende tijd niet aan te komen. Door het aanhoudende risico op lawines zit nieuw onderzoek er wat betreft gespecialiseerde reddingsploegen ter plaatse voorlopig niet in.

Op de website van The North Face staat de oproep om "onze atleten en hun geliefden in je hart en gedachten te houden". Daaruit blijkt dat er nog een sprankeltje hoop is dat ze nog in leven zijn.  Laten we daar op hopen.

Meest gelezen