Energieprestatiecertificaat voor woning aanvragen iets duurder geworden

Het opstellen van een energieprestatiecertificaat is sinds begin dit jaar iets duurder dan vroeger. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Energie Agentschap bij de experts die zo'n EPC opstellen. Het EPC is begin dit jaar vernieuwd. Ongeveer twee derde van de experts geeft aan dat ze nu 10 tot 20 procent meer aanrekenen. 

Wanneer u een woning verkoopt of verhuurt is het verplicht om een energieprestatiecertificaat aan te leveren. Daarin staat dan hoe energiezuinig - of energieverslindend - de woning is. Sinds begin dit jaar is het EPC vernieuwd. Het geeft nu ook een energielabel aan en een kostenraming van eventuele werken. Dat kost meer tijd voor de experts, en daarom rekent het merendeel nu iets meer aan.

Uit een bevraging van het Vlaams Energie Agentschap bij de experts blijkt dat twee derde van de experts nu 10 tot 20 procent meer aanrekent. Een energieprestatiecertificaat kost daardoor nu tussen de 150 en 400 euro.

Helft huizen haalt laagste scores

Sinds het EPC werd vernieuwd begin dit jaar zijn er al ruim 21.000 certificaten opgemaakt. Wat de huizen betreft behaalt de helft een E- of F-label, de slechtste scores dus. Maar 1 procent van de woningen haalt het beste A-label. Bij appartementen ligt dat iets beter. De meeste appartementen, zijnde 36 procent, hebben een B-label. 3 procent haalt label A. En bijna een vijfde kreeg een E- of F-label.

Meest gelezen