AFP or licensors

Ere-Gouden Palm voor Franse acteur Alain Delon

Het filmfestival van Cannes reikt dit jaar de ere-Gouden Palm uit aan de 83-jarige Franse acteur Alain Delon "om zijn fantastische aanwezigheid in de filmwereld te eren", zo berichtten de organisatoren van het filmevenement woensdag. De toekenning stuit meteen op verzet. 

De toewijzing van deze carrièreprijs is omstreden. De Franse acteur deinsde in het verleden niet terug voor een sterke uitspraak meer of minder. In een recenter interview gaf hij bovendien toe al eens een vrouw te hebben geslagen. Hij steekt zijn extreemrechtse ideeën evenmin onder stoelen of banken. Zelf heeft hij de kritiek altijd afgedaan als overdreven. "Ik heb meer klappen gekregen dan ik er zelf ooit heb uitgedeeld", was één van zijn reacties.

In een onlinepetitie van de Amerikaanse feministe Margherita B. spraken meer dan 18.000 mensen zich uit tegen een lauwering van Delon. Maar het festival ziet niet van de uitreiking af: "Het festival verleent hem een filmprijs, geen Nobelprijs", zei festivaldirecteur Thierry Frémaux onder meer in een officiële reactie.

"De voorzitter van het filmfestival van Cannes, Pierre Lescure, is tevreden dat Alain Delon deze prijs aanvaardt", zegt algemeen directeur Thierry Frémaux. "Delon heeft geaarzeld omdat hij alleen naar Cannes wou komen om de regisseurs te vieren met wie hij samengewerkt heeft."

In de jaren 60 werd Alain Delon wereldberoemd voor zijn rollen in "Rocco e i suoi fratelli" (1960), "Plein soleil" (1960), "Le samouraï" (1967), Le clan des Siciliens (1969) en "Il gattopardo" (1963). Die laatste won toen in Cannes de Gouden Palm. In totaal acteerde hij in meer dan 80 films, en werkte samen met klinkende namen als Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni en Jean-Pierre Melville.

De 72e editie van het filmfestival van Cannes loopt dit jaar van 14 tot 25 mei.

Meest gelezen