Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Estse premier Ratas krijgt vertrouwen van parlement

In Estland gaat de huidige premier Jüri Ratas ook de volgende regering leiden. Hij kreeg gisteren, na een ondervraging van vier uur, het vertrouwen van 55 van de 99 aanwezige afgevaardigden in het parlement in Tallinn.

De 40-jarige Ratas komt aan het hoofd te staan van een nieuwe, omstreden regeringscoalitie. Die zal naast zijn linkse centrumpartij bestaan uit de rechts-populistische en eurosceptische Estse Conservatieve Volkspartij (EKRE) en de conservatieve partij Isamaa. De tripartite heeft een meerderheid van 56 van de 101 zetels in het parlement.

Bij de verkiezingen begin maart bleek de liberale Hervormingspartij de grootste macht met 34 zetels, voor de Centrumpartij (26 zetels), EKRE (19), Isamaa (12) en de sociaaldemocraten (10 zetels). De voorzitter van de Hervormingspartij, Kaja Kallas, werd eerder al aangesteld als formateur, maar kreeg geen coalitie gevormd.

Volgens lokale media legt Ratas op 29 april opnieuw de eed af.

Meest gelezen