Geneviève Lhermitte, die levenslang kreeg voor moord op haar vijf kinderen, wordt vrijgelaten onder voorwaarden

Van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank mag Geneviève Lhermitte vrijkomen onder voorwaarden. Dat wordt bevestigd door haar advocaat, meester Nicolas Cohen. De inmiddels 52-jarige vrouw vermoordde in 2007 haar vijf kinderen en werd daarvoor in 2008 tot levenslang veroordeeld door het hof van assisen in Nijvel.

In 2007 doodde Geneviève Lhermitte haar vijf kinderen tussen 3 en 14 jaar oud. Feiten waarvoor ze een jaar later tot levenslang veroordeeld werd door het hof van assisen in Nijvel. 

Intussen zit de vrouw 12 jaar in de gevangenis. Vorig jaar had ze een eerste keer een verzoek ingediend om vervroegd (en onder voorwaarden) vrijgelaten te worden. Dat werd toen geweigerd. Een tweede verzoek werd nu wel goedgekeurd. In de aanvraag stond dat Geneviève Lhermitte eerst zou worden opgenomen in een gesloten psychiatrische instelling om daar een doorgedreven behandeling te volgen. Pas later zou werk gemaakt worden van een daadwerkelijke terugkeer naar de maatschappij, weliswaar nog steeds onder strikte begeleiding. De strafuitvoeringsrechtbank heeft het voorstel goedgekeurd. Lhermitte kan dus vrijkomen zodra er een plaats vrijkomt in de psychiatrische instelling waar ze heen wil. Als bijkomende voorwaarde heeft de strafuitvoeringsrechtbank ook voorzien dat ze een aantal plaatsen waar de burgerlijke partijen wonen, moet vermijden.

Lhermitte kreeg afgelopen zomer al twee keer penitentiair verlof. Ze mocht haar cel in de gevangenis van Berkendael (Vorst) twee ochtenden, in juni en augustus, verlaten om psychologische hulp te krijgen buiten de gevangenis.

Meest gelezen