Cédric Frère (R) en vader Gérald Frère (L)

Kleinzoon van Albert Frère niet herbenoemd bij Nationale Bank

Cédric Frère, de kleinzoon van de overleden zakenman Albert Frère, zal niet herbenoemd worden in de regentenraad van de Nationale Bank. Dat schrijft Knack en wordt bevestigd aan onze redactie. 

Kleinzoon Frère volgde vorig jaar zijn vader Gérald op als regent bij de Nationale Bank van België. Een benoeming die beslist werd door de federale regering en waarover heel wat commotie ontstond. Cédric Frère was namelijk al de derde telg van de familie Frère op rij die door de politiek in de regentenraad werd geplaatst. 

Het mandaat van Cédric Frère loopt dit jaar al af, net als dat van Robert Verteneuil (van de socialistische vakbond ABVV) en van Edwin De Boeck (N-VA). En die mandaten zullen op de algemene vergadering van de Nationale Bank, volgende maand, niet verlengd worden.

Officieel heet het dat de federale regering in lopende zaken over zulke benoemingen niet kan beslissen. "Het gaat hier namelijk over een niet-hoogdringende benoeming. En we gaan ervan uit dat de regentenraad kan blijven functioneren", klinkt het bij het kabinet van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

Maar hoe dan ook wordt er gepoogd om de top van de Nationale Bank te vervrouwelijken. De volgende regering zal bij de benoeming van nieuwe regenten mogelijk rekening moeten houden met een wetsvoorstel dat momenteel in het parlement wordt besproken. Dat bepaalt onder meer dat de regentenraad van de Nationale Bank tegen 2020 voor minimum een derde uit vrouwen moet bestaan. 

Meest gelezen