Toren, Wim Delvoye, Musée Rodin, Parijs, 2010

Kunstenaar Wim Delvoye wil nieuwe torenspits voor Notre-Dame ontwerpen

De Belgische kunstenaar Wim Delvoye gaat zich kandidaat stellen om een nieuwe torenspits voor de Notre-Dame te ontwerpen. De torenspits van de Parijse kathedraal is afgelopen dinsdag onherroepelijk verloren gegaan tijdens een grote dakbrand. De Franse premier Edouard Philippe kondigde gisteren aan dat Frankrijk een internationale architectuurwedstrijd organiseert om te beslissen of en hoe de toren van de Notre-Dame vervangen zal worden. Het team van Wim Delvoye werkt alvast aan een eerste voorstel. 

Wim Delvoye verdiept zich al jaren in de gotische bouwstijl en voelt zich naar eigen zeggen dan ook ten zeerste geroepen om bij te dragen aan de heropbouw van de Notre-Dame, één van de bekendste gebouwen in die stijl.

"Mijn team is al bezig om de bestaande kathedraal in 3D te maken. Ondertussen ben ik in Frankrijk om een aantal mensen te ontmoeten, om partners te zoeken voor die wedstrijd. We kunnen niet sneller zijn", zegt Delvoye aan Radio 2. 

De kunstenaar noemt Eugène Viollet-le-Duc, die in de 19e eeuw de Notre-Dame restaureerde, een van zijn grote inspiratiebronnen. Viollet-le-Duc ontwierp ook de neo-gotische torenspits die afgelopen dinsdag instortte. 

Kapel, Wim Delvoye, MONA, Tasmanië, 2012

Sinds 2000 laat Delvoye zich inspireren door de gotische bouwstijl voor allerlei voorwerpen, zoals vrachtwagens, betonmolens en kraanmachines die hij uitwerkt met gotische versieringen. Hij ontwerpt ook torens en gebouwen in de typisch gotische stijl. Om zijn ontwerpen vorm te geven maakt hij gebruik van hedendaagse industriële technieken, zoals 3D-modeling en lasersnijden. Zijn torens gemaakt uit staal zijn al te zien geweest in Musée Rodin en het Louvre in Parijs. 

Beluister het gesprek met Wim Delvoye uit "De wereld vandaag" hier:

Suppo, Wim Delvoye, Louvre, Parijs, 2010
De torenspits van de Notre-Dame voor de brand.
AFP or licensors
De torenspits van de Notre-Dame gaat in vlammen op.
AFP or licensors

Meest gelezen